O nouă traducere din opera lui Maggie O’Farrell, autoarea bestsellerului internațional „Hamnet”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-traducere-din-opera-lui-maggie-ofarrell-autoarea-bestsellerului-international-hamnet/

„Exist, exist, exist”, mult-aşteptata ediţie în limba română volumului de memorialistică semnat de prozatoarea irlandeză Maggie O’Farrell, autoarea bestsellerului internaţional Hamnet, a plecat zilele acestea către librăriile fizice şi online din întreaga ţară.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2023

Publicat în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, volumul este cel de-al optulea titlu al cunoscutei autoare de limba engleză, o carte specială în biografia lui Maggie O’Farrell.

Volumul de memorii „Exist, exist, exist” reunește șaptesprezece experiențe ultimative care i-au marcat viața lui Maggie O’Farrell: boala din copilărie care a țintuit-o la pat timp de un an, aproape fără speranța de a supraviețui; nevoia de evadare a adolescentei rebele într-o aventură care risca să ducă la o nenorocire; întâlnirea pe o cărare izolată cu un criminal și, mai impresionant decât orice altceva, lupta cotidiană de a-și proteja fiica de o boală care o expune nenumăratelor pericole ale vieții. Șaptesprezece întâlniri discrete cu un om la vârste diferite, în locuri diferite, definesc viața autoarei printr-o înlănțuire de instantanee tensionate, viscerale. Într-o proză care vibrează de emotivitate reținută, Maggie O’Farrell surprinde precaritatea fiecărui moment al vieții și dă strălucire frumuseții și misterelor ei.

Cele șaptesprezece experiențe în preajma morții reunite în volum, povești tulburătoare, reprezintă tot atâtea ocazii de a celebra viața, în ciuda fragilității și vulnerabilității noastre, lucru mărturisit chiar de Maggie O’Farrell: „Știu prea bine cât de fină este membrana care ne separă de acel loc și cât de ușor poate fi perforată”.

Acest fapt este întărit și de Mihaela Buruiană, traducătoarea cărții: „Dacă vă așteptați la o descriere clinică a unor afecțiuni, vă înșelați. Dar, dacă ați mai citit cărți de-ale ei, cea mai recentă în limba română fiind Hamnet, nu o să vă așteptați la așa ceva. Pentru că știți deja că stilul acestei autoare de origine irlandeză înseamnă frumusețe, suspans, sinestezie și multă, multă emoție. Pe mine m-au marcat tare când le-am citit, am avut un nod în gât tot timpul cât am lucrat la traducere și le-am revizuit cu recunoștință și cu speranța că versiunea în română se ridică la înălțimea originalului”.

Apărut în Marea Britanie în 2017, volumul de memorii „Exist, exist, exist” a fost primit cu entuziasm atât de cititori, cât și de critica literară și comunitățile online de cititori.

Îndrăgita prozatoare britanică Tracy Chevalier numea acest volum de memorii „o lectură pur și simplu paralizantă”.

„ Acolo unde alți scriitori își joacă frazele pe hârtie, Maggie O’Farrell ia arcul și săgeata și țintește inima omului”, notau criticii de la The Times la vremea apariției ediției în limba engleză. „Mesajul acestei cărți este că trebuie să trăim clipa, să găsim oriunde putem bucurie și libertate… o lectură fascinantă”, afirmau criticii de la The Sunday Times.

Prozatoarea irlandeză Maggie O’Farrell (n. 1972) este autoarea a nouă romane. A câștigat prestigioasele Betty Trask Award (pentru romanul „After You’d Gone”, 2000), Somerset Maugham Award (pentru romanul „The Distance Between Us”, 2004) și Costa Book Award (pentru romanul „The Hand That First Held Mine”, 2010). Pentru romanul „Hamnet” (2020; Pandora M, 2021) a fost recompensată cu National Book Critics Circle Award for Fiction și Women’s Prize for Fiction. Cărțile ei sunt traduse în mai bine de 30 de limbi. Trăiește la Edinburgh, alături de soțul ei, scriitorul William Sutcliffe, și de cei trei copii ai lor.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.