iCarte, iParte Book Fair aduce laolaltă scriitori și cititori: invitați Camelia Cavadia, Florin Chirculescu și Alin Comşa
https://www.ziarulmetropolis.ro/icarte-iparte-book-fair-aduce-laolalta-scriitori-si-cititori-invitati-camelia-cavadia-florin-chirculescu-si-alin-comsa/

Prima ediţie a evenimentului iCarte, iParte Book Fair se desfăşoară pe data de 7 mai, în Bucureşti, la Tucano Coffee Guatemala din Dorobanţi.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2023

Evenimentul reunește cititori pasionați, bloggeri de carte și scriitori români și își propune să promoveze cititul și scriitorii români contemporani. Astfel, în cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea să discute despre literatură, să își achiziționeze titlurile preferate și să asiste la discuții captivante despre cărți.

Invitații speciali ai evenimentului sunt scriitorii Camelia Cavadia și Florin Chirculescu, precum și Alin Comşa, public speaker. Vizitatorii vor putea asista la discuții captivante despre literatură și rolul cărților în viața noastră începând cu ora 14:00. Evenimentul va debuta cu o discuție despre Eminescu, între scriitorul Florin Chirculescu, care a publicat recent Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu și Alin Comşa, care va încânta publicul prezent cu o sumedenie de cărți rare de colecție și reviste de epocă în care Eminescu a fost publicat. Momentul continuă cu o discuție antrenantă despre rolul poveștilor în viața noastră, între scriitoarea Camelia Cavadia și Roxana Brănișteanu, om de radio și inițiatorul asociației iCarte, iParte.

Pe 7 mai, în intervalul 10:00-20:00, vizitatorii vor putea savura o cafea delicioasă într-un cadru boem, central, din incinta cafenelei Tucano Coffee Guatemala, Calea Dorobanților 18. Totodată, aceștia vor descoperi cărți revândute pentru o nouă șansă, la prețuri accesibile, atât titluri din sfera ficțiune cât și nonficțiune.

Născută pe 10 mai 1969, la București, Camelia Cavadia a absolvit liceul de filologie-­istorie Zoia Kosmodemianskaia și este licențiată în filosofie și jurnalism. Are un background de 22 de ani în televiziune (Pro TV și Antena1), iar din 2017 este co­fondator al Agenției de Comunicare Fabrica de PR. A debutat în literatură în 2015, la Editura Trei, cu volumul Vina, care avea să fie desemnat cel mai bun roman de debut la Festival du Premier Roman de la Chambéry (Franța), un an mai târziu. În 2016, a apărut cel de al doilea roman, Măștile fricii, lansat ulterior și în Marea Britanie, iar în 2018 romanul Purgatoriul îngerilor, despre care scriitorul Radu Vancu a spus că este „documentul emoționant al unei lumi a copiilor dispăruți”. Recent a publicat Sufletul lumii, o colecție de povești magice.

„De când e lumea și pământul poveștile au ținut sufletul lumii adunat laolaltă, l-au țesut cu fir aurit din toate colțurile sale. Când n-au avut ce pune pe masă, au avut poveștile, când războiul, foametea sau alte nenorociri cataclismice le-au răpit familia, prietenii, apropiații, oamenii s-au strâns unii în alții și și-au spus povești, unele care să împiedice uitarea, altele care să le redea speranța. Poveștile sunt esențiale pentru echilibrul lumii în toată complexitatea ei, dar și al lumii noastre interioare. Mă bucur să ne vedem pe 7 mai la iCarte, iParte Book Fair pentru a dezvolta acest subiect.” Camelia Cavadia

Florin Chirculescu (de profesie chirurg toracic) a debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, după care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. A colaborat cu varii ziare și reviste, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat 8 volume, Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu fiind prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. În 2022, publică Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit.

Eminescu nu era deloc cum ni-l imaginăm noi. Pe 7 mai vom dezbate într-un cadru literar viața și povestea autorului român. (Florin Chirculescu)

Alin Comșa este cofondator al unor companii de training & formare profesională în domeniile leadership, coaching etc., precum şi fondator al Institutului de Management al Artei – Artmark, instituţie de educaţie şi formare profesională în domeniul artei. Este lector în cadrul Institutului Bancar Român – Bucureşti – catedra Formarea Formatorilor. Specialist în relaţii publice şi comunicare, pasionat de tot ce poate cuprinde domeniul educaţiei şi învăţarea, Alin foloseşte în training experienţa de business acumulată în 20 de ani de activitate în domeniul vânzărilor.

„În doar 15 ani de creație Eminescu a reușit să influențeze determinant limba și cultura română. S-au scris și publicat mii de cărți despre opera sa – o operă care a generat peste 130 de ani de critică, mirare și admirație. Abia aștept ne vedem la târgul de carte din 7 mai – vom povesti despre aceste cărți și mai ales le vom vedea în ediții rare sau chiar ediții princeps, înțelegând în acest fel cine era Omul Eminescu.” Alin Comșa

iCarte, iParte Book Fair este un eveniment cultural aflat la prima ediție, care își propune să aducă laolaltă scriitori români contemporani și cititori și să promoveze lectura. Evenimentul este organizat de către Luisa Ene și Roxana Brănișteanu, promotori de carte în mediul online.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.