Ce regizori vor monta spectacole la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București în 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-regizori-vor-monta-spectacole-la-teatrul-national-i-l-caragiale-bucuresti-in-2022/

Echipa Teatrului Naţional Bucureşti şi Mircea Rusu (directorul artistic şi interimar) au reuşit să găsească forţa interioară de a merge mai departe după seria de evenimente nefaste din ultimul timp şi au anunţat publicului cele zece premiere ale acestui an.

Un articol de Georgiana Ene|8 februarie 2022

Silviu Purcărete, Victor Ioan Frunză, Mihai Mănuțiu, Gelu Colceag, Alexandru Dabija, Vlad Massaci sau Alexandra Badea sunt o parte dintre regizorii care vor monta spectacole la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București în 2022. În propunerile făcute regăsim distribuții excepționale, autori cunoscuți din dramaturgia universală, precum: Cehov, Moliere sau Camus, dar și dramaturgie autohtonă. În ceea ce privește dramaturgia românească, repertoriul cuprinde: „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale și un text scris și regizat de Alexandra Badea. Noutatea acestui an teatral va fi completată de invitația făcută de Mircea Rusu dramaturgilor români de a se reuni într-un „conclav” pentru alegera unei piese care va fi montată pe una dintre scenele Naționalului bucureștean.

În discuție s-a accentuat ideea responsabilității TNB de a-și onora titulatura de NAȚIONAL, prin promovarea și selecția valorilor autentice: autori, regizori, actori de primă mărime care să se alăture, pe parcurs, actualei trupe a TNB. Teatrul Național își va continua vocația multiculturală prin programul TNB – PARATEATRAL și va continua să găzduiască în generoasele sale foaiere, variate expoziții de artă vizuală.

Proiecte anunțate:

  1. CASA DE LA ȚARĂ  de Donald Margulies, regia CLAUDIU GOGA. Premiera estimată 15 martie. Sala Studio.
  2. PĂRINȚI ȘI COPII, dramatizare după Ivan Turgheniev  de Brian Friel, regia VLAD MASSACI. Premiera estimată sfârșit de martie. Sala  „Ion Caramitru”
  3. PESCĂRUȘUL de A.P.Cehov, regia EUGEN JEBELEANU.Premiera estimată în aprilie. Sala „Ion Caramitru”
  4. BOLTA CEREASCĂ  (The Welkin) de Lucy Ann Kirkwood, regia GELU COLCEAG. Premiera estimată în mai. Sala Atelier.
  5. EXIL, proiect scris și regizat de ALEXANDRA BADEA. Premiera estimată în iunie. Sala „Ion Caramitru”
  6. TITANIC VALS de Tudor Mușatescu, regia DAN TUDOR. Premiera estimată 7 mai. Sala  „Ion Caramitru”.
  7. CEI DREPȚI, text de Albert Camus, regia MIHAI MĂNIUȚIU. Premiera estimată iunie.
  8. MIZANTROPUL de  Molière. REGIA SILVIU PURCĂRETE.  & Workshop în iulie. Premiera estimată spre sfârșitul anului sau ianuarie 2023. Sala „Ion Caramitru”.
  9. N.N. (titlu neprecizat), regia VICTOR IOAN FRUNZĂ.
  10. CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia ALEXANDRU DABIJA. (Remake, cu Marcel Iureș). Premiera estimată în octombrie. Sala Studio.
17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.