„Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, din 19 mai în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-fericita-zi-din-viata-lui-olli-maki-din-19-mai-in-cinematografe/

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2017, filmul „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) în regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat în cinematografe în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Piteşti şi Suceava, începând cu 19 mai.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017

Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distincție acordată de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010) sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”. Acțiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pană. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat în alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter îl consideră „o mică bijuterie realizată impecabil”.

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, în 2014. Înainte de debutul în lungmetraj, a câștigat numeroase premii cu filmele sale de scurt și mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al secțiunii Cinéfondation la Cannes, în 2010, și a obținut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea în competiția Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Secțiunii Un Certain Regard, obținut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, i-a adus recunoaștere internațională tânărului regizor nordic.

Începând cu 19 mai, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” va putea fi văzut în București (Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center), Brașov (Cinema One), Constanța (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Pitești (Cinema Trivale) și Suceava (Cinema Modern). De asemenea, filmul va avea o serie de proiecții în cadrul ediției XXI a Festivalului Filmului European, astfel: Iași – Casa de Cultură Mihai Ursachi (14 mai, 20.45), Gura Humorului – Casa de cultură (21 mai, 20.00), Tîrgu Mureş – Cinematograful ARTA (21 mai, 20.30).

Programul actualizat al proiecțiilor pentru acest film poate fi consultat pe: www.voodoofilms.ro

Sinopsis: În vara lui 1962, Olli Mäki concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija.

Filmul „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” este distribuit de Voodoo Films.

 

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.