Ceau, Cinema! dezvăluie juriul competiţiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-dezvaluie-juriul-competitiei/

S-a încheiat perioada de înscriere a filmelor la prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Selecţia oficială va fi anunţată până pe data de 15 iunie. Se cunoaşte deja componenţa juriului care va acorda trofeul ‘Ceau, Cinema!’. Un trio alcătuit dintr-o tânără actriţă în plină ascensiune şi doi critici de film cunoscuţi.

Un articol de Petre Ivan|27 mai 2015

Ceau, Cinema! dezvăluie juriul competiţiei

Andreea Vasile

Lucian Maier, unul dintre cei trei juraţi ai Festivalului de Film, Ceau, Cinema!

a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti (master, promoţia 2010). În 2014 a fost selectată în Talent Campus-ul Festivalului de la Sarajevo, iar în 2014 în programul Berlinale Talent Campus din cadrul Festivalului de la Berlin. A debutat pe micul ecran în serialul „La urgenţă” (2006), jucând în paralel în teatru, la Nottara, Metropolis sau Godot. Anul acesta, a putut fi văzută în serialul „Umbre”, produs de HBO România, şi în lungmetrajul „De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu.

Lucian Maier

este critic de film, co-fondator şi responsabil editorial al proiectului FilmSense. Eu. Este colaborator permanent al revistei de cultură Tribuna (Cluj-Napoca). Publică texte despre film din anul 2005 şi a colaborat cu LiterNet.ro, Echinox sau Vatra. Este autorul eseului „Comunismul românesc, o realitate discutată cinematografic” (2012), publicat de Editura LiterNet. Un alt eseu de-al său, „Direcţii în documentarul românesc actual”, e parte din volumul „Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan” (2015), apărut la Editura Tact.

Cinesseur

scrie din 2009 pe blogul cu acelaşi nume, blog de film rezervat obsesiilor sale cinematografice dar mai ales celor câteva sute de cinefili care-l citesc. Blogul e accesibil în regim privat: intră cine vrea, rămâne cine poate (ca pe vremuri, la Junimea). Omul din spatele blogului e invizibil şi aproape ceauinaccesibil, ‘o combinaţie de J.D. Salinger, Th. Pynchon, Mr. Arkadin, Howard Hughes & avioanele stealth la un loc’, cum îl definea un mare critic cândva.

Selecţia filmelor înscrise în festival este în plină derulare, fiind realizată de jurnalistul si criticul de film Ionuţ Mareş, selecţionerul competiţiei Ceau, Cinema! Oferă două premii, cu sprijinul Kathrein România: Marele Premiu în valoare de 1000 euro si Premiul Publicului (500 euro).

Ceau, Cinema! (22-26 iulie) este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Balamuc, Electronic Resistance.

Mai multe informaţii pe ceaucinema.ro sau la e-mail [email protected]

Foto: Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro, Adi Marineci

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.