Cel mai bun documentar de la Cannes arată tensiunile din societatea indiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-documentar-de-la-cannes-arata-tensiunile-din-societatea-indiana/

Ca cinefil, nu e nimic mai plăcut decât să nu îţi dai seama pe deplin ce e cu imaginile şi cu sunetele care te asaltează de pe marele ecran, în faţa unui nou film, despre al cărui autor nu ştii nimic.

Un articol de Ionuţ Mareş|19 noiembrie 2021

Să te laşi purtat de un flux audiozual imprevizibil, ca un curent de apă puternic şi tulbure, dar având certitudinea că la destinaţie vei fi răsplătit.

E experienţa pe care am trăit-o văzând la BIEFF „A Night of Knowing Nothing” (2021), debutul regizoarei indiene Payal Kapadia, ales cel mai bun documentar la Festivalul de la Cannes, unde a făcut parte din secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Sigur, eticheta „documentar” ar putea lăsa de înţeles că lucrurile nu pot fi atât de complicate. Nimic mai înşelător. Şi asta pentru că „A Night of Knowing Nothing” amestecă nonficţiunea cu elemente ficţionalizate, activismul politic cu intimismul poetic, revolta cu dragostea.

Imaginile din care e făcut sunt toate alb-negru, filmate pe 8 mm sau 16 mm şi fără sunetul lor real – de aici şi senzaţia că vedem un film de demult, pierdut şi proaspăt regăsit.

Cele mai multe aparţin cineastei şi colegilor ei de la o şcoală de film şi documentează o serie de proteste ale stângii intelectuale (chiar comuniste) din ultimii ani, începute în rândul studenţilor, dar apoi răspândite şi la alte categorii sociale, împotriva naţionalismului şi violenţelor regimului condus de premierul Narendra Modi.

Însă printre ele sunt intercalate secvenţe greu de definit: unele par de arhivă, altele, ficţionale şi pure exerciţii filmice.

În paralel, în voice-over auzim o voce feminină care citeşte nişte scrisori (date ca reale, dar foarte probabil inventate) pe care o studentă la Film le-ar fi trimis iubitului, care e ţinut de familie departe de ea pentru că aparţin unor caste diferite.

Nimic mai inutil decât încercarea de a categorisi ceea ce vedem şi auzim. Esenţial e efectul pe care tot acest caleidoscop îl produce – sugerează melancolie, reverie, nelinişte, o dorinţă a unei întregi generaţii de a da un sens existenţei, într-o societate plină de inegalităţi şi chiar opresivă.

Sunt multe straturi cu care lucrează Payal Kapadia, iar această bogăţie, amplificată de desprinderea imaginilor de sunet, care comunică totuşi în cele mai neaşteptate moduri, face din „A Night of Knowing Nothing” unul din filmele demne de reţinut din acest an deloc rău pentru cinematografia de autor.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.