Cel mai bun festival de Blues din tară, la Focşani
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-festival-de-blues-din-tara-la-focsani/

Blues is Love, şi nimic mai mult…. Pe harta evenimentelor culturale naţionale, nu demult, şi-a făcut simţită prezenţa un festival de marcă.

Un articol de Raluca Moisan|26 septembrie 2016

Se întâmplă lucruri frumoase, se fac lucruri bune despre care trebuie şi merită să ştim. Un festival despre care se vorbeşte şi despre care se va vorbi şi scrie încă mulţi ani de acum înainte. Pentru că au de gând să continue şi pentru că, încă de la prima ediţie, au ridicat ştacheta foarte sus. Adevărul este că Festivalul de Blues de la Focşani a fost o mare reuşită. Desfăşurat pe parcursul a trei zile, 9, 10 şi 11 septembrie, evenimentul a trezit spiritul focşenenilor la viaţă, mii de oamenii păşind în Piaţa Unirii. Cu o mare desfăşurare de forţe, de la organizatori, mulţi tineri voluntari, personal al Serviciilor Publice Locale, evenimentul s-a dovedit a fi o mare sărbătoare a oraşului. Deocamdată. Pentru că Festivalul de Blues de la Focşani are toate premisele sa devină un centru de referinţă pentru Europa, intrând astfel în circuitul internaţional al marilor festivaluri din lume. Cei ce au astăzi în mâini destinele acestui oraş, trebuie să fie conştienţi de marea deschidere culturală ce li se oferă.

Iniţiat de un grup de entuziaşti şi iubitori ai genului, aşa cum de obicei se întâmplă să debuteze orice eveniment, festivalul, la această oră, se poate mândri pe bună dreptate, ca fiind întâiul festival de Blues din România organizat la cote şi standarde europene. Totul a fost minuţios gândit, de la grija pentru fiecare invitat, până la concept şi organizare. Structurat pe secţiuni – evenimente conexe, adică  workshopuri susţinute în timpul zilei la Ateneul Popular situat în proximitatea Pieţei Unirii, până la concertele de noapte, artiştii români şi străini au făcut deliciul serilor calde de septembrie. Timp de trei zile, Blues-ul a fost Rege la Focşani.

afis-festival-focsani

Cald şi mişcător, tâşnit din inimă, asa cum bate ea astăzi în secolul 21.

Blues-ul senzual, vital şi pulsat al ritmului străzii actuale, Blues-ul renaşte astăzi armonios şi impetuos, împletindu-se cu accente de jazz, funk, soul, R&B şi rock. Blues suntem toţi pentru că ne vorbeşte despre dragoste, ăsta e Blues-ul.

Cand l-am intrebat de Cătălin, organizatorul festivalului, “De ce Blues?” El a spus simplu: “Blues is Love”….

Da, Blues is Love asa că …Hai la Blues, we turn the city Blues” motto-ul festivalului. Artiştii români prezenţi în fiecare seară, de la Soul Serenade, Canaf… până la veteranii genului, Nightlosers şi headlinerul serii AG Weinberger – Mr. Blues al României, supranumit astfel de către critica de specialitate, au strălucit şi au ridicat publicul în picioare. Aşa cum de altfel se întâmplă ori de câte ori sunt invitaţi să cânte la marile festivaluri europene. La rândul lor, artiştii străini au smuls publicului focşenean aplauze şi strigăte frenetice de bucurie. De la 24 Pesos, Earl Thomas&The Royal Guard, Deitra Farr&Raphael Wressnig’s Soul Gift, până la Sakura S’Aida şi Phillip Frankhauser cu supleţea-i sonoră binecunoscută, cu toţii au schimbat ceva în inima publicul prezent timp de trei seri. Frumoasa şi eleganta Piaţă a Unirii a fost invadată de muzică bună, lumină şi culoare, o scena grandioasă, şi… foarte multă lume. Bernard Cheere, directorul festivalului, un om cu viziune care şi-a propus să ridice, iată, şi din punct de vedere cultural acest oraş, ne spune printre rânduri… „Funk, jazz, rock – toate s-au nascut din Blues. Ascultă şi iubeşte aşa cum fac eu..sometimes, music is all you need”.

Şi aşa şi e, câteodată doar de muzică avem nevoie. Iar cei ce au înţeles acest lucru  apartin comunităţii de afaceri cât şi companiilor naţionale şi internaţionale, cu sprijinul autoritătilor publice, împreună cu cei mai frenetici organizatori, Asociaţia Culturala Estica. Bernard Cheere, Cătălin Horodincă, Andreea Pancu, Andrei Popa, Alin Pascu şi Chris Cigolea (iniţiator şi fondator) sunt doar cei câtiva din echipa de organizare care au respirat, au trăit, au muncit zi şi noapte pentru ca noi să ne simţim bine, artişti şi public deopotrivă. Cu toţii şi-au unit eforturile pentru a aşeza Focşaniul alături de marile oraşe unde se cântă Blues. De acum acest oraş are o mare oportunitate dar şi o mare responsabilitate. Aceea de a căpăta recunoaştere în rândul festivalurilor internaţionale, căci mulţi din Europa şi-ar putea întoarce privirile cu invidie şi admiraţie în acelaşi timp, către acest spaţiu. Dar, mai ales, să redea cetăţenilor săi, mândria de a fi europeni, locuitori ai acestui frumos loc. Focşaniul  are industrie, are un minunat teatru, un Ateneu…curge şi vinul cel bun, iar acum se întâmplă Blues. Nu uita! La anul, în septembrie, Hai la Blues la Focşani Blues Festival!

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.