Cel mai nou proiect de film al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, premiat la Festivalul din Salonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nou-proiect-de-film-al-lui-gabriel-achim-crud-si-gatit-premiat-la-festivalul-din-salonic/

Cel mai nou proiect al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, a câştigat premiul Script 2 Film Workshops, oferit de Mediterranean Film Institute (MFI) la Agora – Crossroads Co-Production Forum din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie). Premiul MFI Script 2 Film Workshops constă într-un program de training avansat, susţinut de importanţi profesori […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Cel mai nou proiect al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, a câştigat premiul Script 2 Film Workshops, oferit de Mediterranean Film Institute (MFI) la Agora – Crossroads Co-Production Forum din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie).

Premiul MFI Script 2 Film Workshops constă într-un program de training avansat, susţinut de importanţi profesori de scenaristică, producători şi experţi din industria filmului european şi american, realizat în cooperare cu Programul MEDIA al Uniunii Europene.

„El este nebunul, iar eu sunt actorul de comedie. Gândiţi-vă că ar fi putut fi invers”, spunea Chaplin despre Hitler, imediat după premiera celebrului film „Dictatorul”. Pornind de la această afirmaţie provocatoare,regizorul Gabriel Achim îşi propune să realizeze o ficţiune politică, un road-movie neobişnuit, o reprezentare în cheie absurd-comică a ultimei aventuri imaginare a dictatorului Ceauşescu care, deghizat în Moş Gerilă şi însoţit de neîndemânaticul inginer Petre Petre, încearcă să scape de o întreagă naţiune furioasă, aflată pe urmele lui, potrivit unui comunicat.

„Crud şi gătit” va fi o coproducţie România-Franţa-Germania, va avea o distribuţie internaţională, iar filmările vor avea loc în decembrie 2013. Scenariul filmului este scris de Gabriel Achim şi Cosmin Manolache, director de imagine va fi George Chiper-Lillemark, care a semnat şi imaginea lungmetrajului de debut al regizorului – „Visul lui Adalbert” -, ce a avut premiera în România în primăvara acestui an. Dan Burlac va fi producătorul delegat al filmului.

 În 2009, lungmetrajul „Visul lui Adalbert” a câştigat premiul cel mare – Baltic Event Best Project Award – la piaţa de proiecte a Festivalului de Film Black Nights de la Tallinn. Despre „Visul lui Adalbert”, prestigioasa publicaţie The Hollywood Reporter spunea că este un debut „executat cu siguranţă”, care prezintă cu umor „o felie de viaţă”.

 

Sursa: Mediafax

05
/12
/17

Luni, 11 decembrie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu regizorul Tompa Gábor, cu tema „Artistul față cu lumea globalizată”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

05
/12
/17

Actori ai Teatrului Mic - Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin - vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului "Teatrul din Manual", primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", un text după piesa lui Caragiale "O scrisoare pierdută".

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

04
/12
/17

Scriitorul american Christopher Bollen este marele câștigător din 2017 al Bad Sex in Fiction Award, un trofeu literar insolit, care recompensează cea mai proastă scenă de sex tipărită într-un roman publicat în anul în curs. Romancierul american a fost recompensat pentru volumul său "The Destroyers", ce conține un paragraf în care protagonistul își compară organele genitale cu "un triunghi de biliard"

03
/12
/17

ANCHETĂ Vă prezentăm cinci dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari - scurtmetrajele lor stau deja mărturie - să tot auzim de ei în anii următori: Octav Chelaru, Ana-Maria Comănescu, Ruxandra Ghiţescu, Roxana Stroe şi Andrei Tănase.

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.

30
/11
/17

La 99 de ani de la Marea Unire, vă propunem să ne întoarcem în timp, în acele zile ale lui 1918, când primul Război Mondial se sfârșea, așa cum le-a consemnat cea mai importantă femeie din istoria României – regina Maria, regina României Mari.

30
/11
/17

Lungmetrajul "The Post", regizat de Steven Spielberg, cu Tom Hanks și Meryl Streep în rolurile principale, a devenit unul dintre favoriții actualului sezon al premiilor cinematografice americane, după ce a fost desemnat marți seară cel mai bun film al anului 2017 de National Board of Review, o prestigioasă asociație de cineaști și producători de film, ce a fost înființată în 1909