Cel mai nou proiect marca Radu Afrim, la Naționalul ieșean: „Orașul cu fete sărace”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nou-proiect-marca-radu-afrim-la-nationalul-iesean-orasul-cu-fete-sarace/

La sfârşitul acestei săptămâni, la Teatrul Naţional Iaşi, va avea loc un eveniment de excepţie, sub inconfundabila semnătură a regizorului Radu Afrim: premiera spectacolului Oraşul cu fete sărace, pe 22 şi 23 februarie, de la ora 19:00, la Teatru³.

Un articol de Petre Ivan|21 februarie 2020

Proiectul pornește de la scenariul scris de Radu Afrim după nuvelele lui Radu Tudoran, din volumul omonim de debut, iar realizarea lui a fost sprijinită de scenograful Cosmin Florea, de Diana Roman care a asigurat aranjamentul vocal și pregătirea muzicală și de o extraordinară echipă de actori, care a reunit atât  nume consacrate ale trupei ieșene, cât și talentați absolvenți și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu.

„e despre restituire.

a unei lucrări clasice  aproape uitate

din literatura română.

e despre reconstituire.

a unei atmosfere familiare și totuşi stranii.

e despre rescriere.

(vine în continuarea încercărilor mele cu Inimi cicatrizate după Max Blecher, Năpasta după Caragiale și Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu)

e despre regretul

că timpul trece peste atâtea pagini

sublime

de literatură veche

pe care aproape nimeni nu le mai deschide.

apoi e despre orașul ăsta cu fete sărace

dintr’o țară cu fete sărace

plină de poezie tristă.

o tristețe

fără sfârșit  ca

sărăcia  însăși.” (RADU AFRIM)

Orașul cu fete sărace este cel de-al șaselea proiect pe care Radu Afrim îl lucrează la Teatrul Național Iași. Prima colaborare cu trupa de aici a avut loc în 2011, când a montat piesa dramaturgului rus Oleg Bogaev, Dawn-Way, la Teatru³. După succesul avut cu acest spectacol, au urmat: Visul unei nopți de vară de Shakespeare (Teatru³, 2012), Femeia mării după Henrik Ibsen (Sala Mare, 2014), Măcelăria lui Iov de Fausto Paravidino (Teatru³, 2017) și Dansul Delhi, piesă a dramaturgului Ivan Vîrîpaev (Teatru³, 2019). La finalul anului trecut, Premiul Aristizza Romanescu, acordat de Academia Română pentru cele mai reprezentative montări ale anului 2017,  a revenit spectacolului Măcelăria lui Iov.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 2, 3, 6 și 15 martie, ora 19:00, Teatru³. Bilete: Agenția Teatrală, teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

scenariu după nuvelele lui Radu Tudoran 

regie, scenariu și univers sonor: Radu Afrim   

scenografie: Cosmin Florea

aranjament vocal, pregătire muzicală, pian: Diana Roman

asistent de regie: Alexandra Vieru 

distribuție: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu

Foto: Iulian Ursachi

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.