Cel mai rapid roman din lume a fost scris la Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-rapid-roman-din-lume-a-fost-scris-la-bucuresti/

„Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume” este titlul volumului redactat în doar 5 ore şi 35 de minute de 53 de scriitori, sâmbătă, la Universitatea din Bucureşti, premiera mondială fiind înscrisă pentru validare ca record în Guinness Book of Records. Redactarea cărţii a început la ora 10.20, cu cei patru naratori […]

Un articol de Andrada Văsii|17 decembrie 2012

„Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume” este titlul volumului redactat în doar 5 ore şi 35 de minute de 53 de scriitori, sâmbătă, la Universitatea din Bucureşti, premiera mondială fiind înscrisă pentru validare ca record în Guinness Book of Records.

Redactarea cărţii a început la ora 10.20, cu cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Marius Chivu, stabilind împreună planul şi titlul romanului – „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”. S-au scurs doar 9 ore, 5 minute şi 8 secunde până la tipărirea primului număr al ineditului roman, pe care iniţiatorii proiectului îl consideră „un dar pentru societatea românească”.

Editura Art, care va publica romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv al 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

„A fost o zi destul de grea, când 53 de autori români s-au strâns pentru a marca un eveniment total inedit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noştri – compania Links Associates, expertă în comunicare strategică, Editura Art şi Universitatea din Bucureşti. Cred că am reuşit să dăm un exemplu, să arătăm că românii pot conlucra întru binele tuturor”, a spus Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului.

„Eu şi echipa mea ne-am implicat cu mare drag în acest experiment colectiv, pentru că, în cei cinci ani de activitate, Links Associates a încercat să pună în valoare exact ceea ce i-a adus împreună astăzi pe scriitori: creativitatea, gândirea liberă, reacţia rapidă, lucrul în echipă şi, mai ales, curajul profesional. Compania pe care o conduc împlineşte zilele acestea cinci ani de activitate, iar faptul că suntem partenerii acestui eveniment inedit este cadoul pe care ni l-am făcut nouă înşine cu această ocazie. Şi, evident, cadoul pe care îl vom face partenerilor noştri de business, prietenilor, apropiaţilor, aceştia urmând să primească exemplare ale romanului. Este, credem noi, cadoul ideal pentru toţi cei care preţuiesc talentul, dăruirea, imaginaţia şi inovaţia, valori care împing România mai departe”, a spus Corina Vinţan, Directorul General al companiei Links Associates, parteneră în acest proiect.

Florin Iaru a subliniat entuziasmul şi spiritul de echipă al scriitorilor, care au lăsat deoparte orgoliile pentru a lucra împreună, câteva ore, la un proiect care cu siguranţă va rămâne în istorie. „Am o extraordinară admiraţie pentru aceşti autori care au uitat de orgolii şi au hotărât să facă ceva împreună. «Moş Crăciun & Co.» este un roman cu români, despre România vremurilor noastre. Cartea descrie imaginea unui Bucureşti în care oamenilor nu le ajunge timpul pentru a-şi îndeplini dorinţele”, a precizat scriitorul.

Marius Chivu a remarcat faptul că evenimentul de sâmbătă a presupus o muncă mai mare decât anticipase, dar cu atât mai plăcută, şi a precizat că şi-ar dori o repetare a acestui efort creator. „Aş vrea să fac asta anual, pentru a vedea la ce viteză putem ajunge. Am avut mari dificultăţi în a-i opri pe autori din scris. Sunt curios să văd ce a ieşit”, a declarat scriitorul.

Şi pentru că este vorba despre un roman scris în premieră la 106 de mâini, Răzvan Ţupa şi-a exprimat speranţa că acesta va avea cursivitatea şi coerenţa necesare pentru a avea succes la public. „Abia aştept să văd rezultatul final, să ne dăm seama dacă lucrurile s-au legat aşa cum speram. Nu ne-am dorit doar un record de viteză, ci şi un rezultat care merită să fie citit”, a spus scriitorul.

Printre cei 53 de autori ai celui mai rapid roman din lume s-au numărat şi Ioan Groşan şi Matei Pleşu.

De marţi, romanul va fi disponibil în librării, iar miercuri, cu începere de la ora 18.30, acesta va fi lansat în prezenţa tuturor autorilor, la Librăria Bastilia din Bucureşti.

 

 

Sursa: Mediafax

 

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.