Cele mai bune filme de la Festivalul Comedy Cluj ajung la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-filme-de-la-festivalul-comedy-cluj-ajung-la-bucuresti/

Cele mai bune producţii prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediţii a „Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj” ajung săptămâna viitoare la Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|26 noiembrie 2014

Selecția Comedy Cluj propune publicului din capitală  cinci lungmetraje proiectate în Competiția Oficială sau distinse cu cele mai importante trofee ale ediției care a avut loc la Cluj în această toamnă, precum și cele mai bune scurtmetraje independente și studențești. Proiecțiie sunt programate între 5 și 7 decembrie la Cinemateca Union din București.

Selecția Comedy Cluj de la București concentrează în 3 zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula „Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu, „Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest” în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” distins cu Premiul Publicului, precum și două lungmetraje incluse în Competiția Oficială, „Alan Partridge” (regia Declan Lowney) și „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau” (regia Sydney Sibilia).

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:00, bucureștenii îl vor revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul său din “Philomena” lui Stephen Frears, care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge. Creat și interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio și televiziune BBC încă din 1991, „Alan Partridge” deschide seria proiecțiilor Comedy Cluj la București în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney. Proaspăt angajat într-o stație radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat și poliția locală. Comunitatea are ochii ațintiți spre el și totuși, Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu. O producție recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards, inclusă în Competiția Oficială Comedy Cluj 2014.

Publicul celei de-a VI-a ediții a festivalului a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de proiecții. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes și a primit unul dintre cele mai importante distincții ale festivalului, Premiul Publicului. Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon. Vineri, 5 decembrie, de la ora 20:00.

Sâmbătă, 6 decembrie, este ziua filmelor din Competiția Oficială Comedy Cluj. Programat de la ora 18:00 – „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau” (regia Sydney Sibilia) spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găști de experți din diverse domenii.
Pelicula „Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf, dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu, va închide programul zilei, de la ora 20:00. Îndrăzneț și inovator, lungmetrajul spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice. Distribuția de excepție – Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius – a contribuit la motivația juriului Comedy Cluj în acordarea celor două premii „cel mai împlinit film, care transmite emoții universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”.

Selecția de scurtmetraje pregătită publicului bucureștean pentru duminică, 7 decembrie, de la ora 18:00, include producții din Italia, Austria, Franța, Grecia, Rusia și Germania. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-și îmbunătăți viața, asaltarea armată într-o măcelărie, un tutorial despre cum să păcălești moartea, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viața de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteți descoperi în cadrul selecției.

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze și câștigătorii celor două secțiuni competiționale de scurtmetraje. Recompensat cu o Mențiune Specială, filmul „Studies on Hysteria/Studii asupra isteriei” (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneț”. Producția Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj și autenticitate, își câștigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicații.

Cel Mai Bun Scurtmetraj Studențesc, „Goodman/Om Bun” (Rusia) al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care își apără libertatea și a unui maior de poliție care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic și necesar în societatea în care trăim și a contextului politic actual.
„A Hardworking Robber/Un hoț muncitor” (regia Michael Felanis, Grecia), Cel Mai Bun Scurtmetraj Independent Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hoț care decide să nu își folosească doar arma pentru a-și câștiga existența. Un film în care ironia, autoironia și asumarea acesteia sunt închegate într-o construcție unitară cu un ritm foarte bine ales.

Marile Unde

Selecția Comedy Cluj de la București se încheie duminică seară cu proiecția „Marile unde/Les grandes ondes a l’ouest” în regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor pentru „maniera în care a condus actorii și a reconstruit epoca”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici și comentarii socio-istorice.

INFO

Comedy Cluj 2014 a prezentat publicului peste 147 de proiecții timp de 10 zile. 192 de filme din 38 de țări, de pe 4 continente, au fost programate în principalele secțiuni. 8 lungmetraje proiectate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile Competiției Internaționale a celei de-a VI-a ediții: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu și Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger. Tinerele și frumoasele actrițe Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Iulia Verdeș au jurizat cele două secțiuni competiționale de scurtmetraje Comedy Cluj 2014.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.