Cele mai frumoase cărți din România, într-o expoziție găzduită de MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-frumoase-carti-din-romania-intr-o-expozitie-gazduita-de-mnac/

Concursul naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi” (ediţia a V-a) şi-a desemnat câştigătorii pe 10 noiembrie, odată cu vernisajul unei expoziţii dedicate cărţii-obiect, găzduite de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti până pe 15 decembrie 2016.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2016

În fiecare toamnă din ultimii cinci ani s-a prefigurat un proces care aduce entuziaştii designului de carte mai aproape de ceea ce numim „Cele mai frumoase cărți din Romania”. Proiectul este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În 2016, în concursul „Cele mai frumoase cărţi” au fost înscrise 251 de titluri, juriul a selectat 44 de publicații și a acordat 11 distincții. Lista completă a cărţilor care prezentate în expoziţie poate fi consultată pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Cele mai frumoase cărţi din România compun o instalaţie misterioasă concepută de Raluca Popa, alături de o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia sau care au fost inspirate de viaţa cărţilor, extrase din colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană din București.

Instalaţia care ocupă spaţiul terasat de la parterul muzeului este creată dintr-o suită de bănci bisericeşti proiectate în stil art nouveau de către arhitectul transilvănean Fritz Balthes la începutul secolului XX pentru Biserica Evanghelică din Cisnădie (judeţul Sibiu). Expunerea prezintă o dimensiune istorică şi încărcată a relaţiei dintre autor şi cartea frumoasă, determinată de echilibrul dintre designul, conceptul tipografic şi conţinutul celor 44 de cărţi aflate pe lista scurtă a juriului.

mnac-cele-mai-frumoase-carti-astept-si-o-imagineÎn anul 1990, un grup de artişti şi critici de artă din România au organizat expoziţia cARTe. Object-books made made by Romanian artists / cARTe. Cărţi-obiect realizate de artişti români, cu intenţia de a comemora incendierea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti în ultimele zile ale Revoluţiei. Artiştii doreau să arate lucrările pe ruinele bibliotecii, dar din cauza contextului politic incert expoziţia a fost deschisă la Bistriţa, la Cluj şi mai apoi la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti în vara anului 1991. În 1993, expoziţia a fost regândită pentru spaţiul centrului de artă De Zonnehof din Amersfoort, Olanda. În publicaţia realizată cu ocazia expoziţiei din Olanda, Andrei Oişteanu a vorbit despre un fenomen specific istoriei cărţii frumoase din România – şi anume, această evoluţie inedită de la „poezia vizuală”, la „poemul-obiect”, la „cartea-obiect”, revendicând moştenirea DADA.

În contextul expoziţiei Cele mai frumoase cărţi din România sunt prezentate unele din lucrările concepute atunci, care au fost incluse în colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană, cu scopul de meditaţie şi inspiraţie, fie că percepem cartea-obiect ca pe un discurs despre respiraţie, precum zicea Andrei Pleşu în eseul „Imagine, scris, respiraţie”, sau ca pe un instrument al gândirii despre lume.

Informații:

Expoziția: „Cele mai frumoase cărți din România”

Unde: MNAC București (Calea 13 Septembrie, intrarea 3A)

Curator: Anca Verona Mihuleț (RO)

Instalație pentru expunere / Book display installation: Raluca Popa (RO)

Organizator / Organizer: Asociaţia pentru Performanţă și Cultură / Association for Excellence and Culture

Coordonator MNAC / MNAC Coordinator: Mălina Ionescu

____________________

Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural cu desfășurare anuală dedicat designului de carte, organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. www.celemaifrumoasecarti.ro

Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Expoziția face parte din noul program expozițional MNAC.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.