Cele mai noi scurtmetraje românești vin la Filmul de Piatra
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-noi-scurtmetraje-romanesti-vin-la-filmul-de-piatra/

Filmul de Piatra, festivalul care are loc de şapte ani în Piatra Neamţ, a anunţat rezultatele selecţiei de scurtmetraje pentru ediţia din acest an.

Un articol de Liliana Matei|14 august 2015

Din 219 înscrieri primite, în competiția Filmul de Piatra au rămas 46 de titluri, dintre care 40 din România și șase din Republica Moldova. Astfel, 16 filme scurte vor concura la categoria ficțiune, nouă la documentar, cinci la animație, 10 la film experimental și șase la videoclip.

“La Filmul de Piatra, arătăm filme proaspete, deștepte, cool, care să placă publicului. Nu căutăm perfecțiunea, căutăm mai degrabă potențialul. Când facem selecția, avem în minte și publicul, dar și cât de util ar fi festivalul pentru autorul filmului respectiv. Avem un istoric bogat, în care Filmul de Piatra a funcționat ca rampă de lansare pentru mulți tineri cineaști și iubitori ai filmului și sperăm că festivalul va juca acest rol în continuare.” – Andrei Dăscălescu, directorul festivalului

În afara competiției, vor fi proiectate alte 22 de scurt-metraje, dintre care trei filme de ficțiune, nouă documentare, două animații și opt filme experimentale.

Dintre titlurile selectate, 27 vor fi arătate în premieră la Filmul de Piatra. Mai multe detalii despre filmele din selecție sunt pe site-ul festivalului, www.filmuldepiatra.ro.

Competiția va fi jurizată de către Irina Margareta Nistor, Andra Radu, Hypno, Cristi Mărculescu, Bogdan Șerban, și Vlad Eftenie. Membru de onoare al juriului din acest an este Victor Purice, directorul cinematorgrafului Dacia din Piatra Neamț.

A opta ediție a festivalului își continuă demersul de susținere a cinematografiei tinere din Romania și Moldova, dar și a spațiilor în care publicul se poate bucura de filme. Astfel, toate fondurile strânse din biletele de o zi achiziționate la festival vor reveni integral vechiului cinematograf din oraș, Cinema Dacia, spațiu lăsat în paragină și reanimat de festival și de alte evenimente organizate de voluntarii Filmul de Piatra pe parcursul anului.

Festivalul va avea loc la Piatra Neamț, între 27 și 30 august, și va continua la Piatra Fântânele, în campusul Tășuleasa Social, între 5 și 8 septembrie. Filmul de Piatra pregătește o întreagă experiență, cu proiecții de filme, evenimente, petreceri și Shorts Day, Long Night, marele eveniment de pe varful muntelui Cozla, cu concerte Robin and the Backstabbers, Partizan, DJ-set-uri și alte surprize care vor fi anunțate în curând.

05
/06
/18

Tinerii pasionați de cinema își dau întâlnire la București în perioada 7-10 iunie, unde vor avea loc proiecții de film la Cinemateca Eforie, petreceri și nelipsita expoziție de artă, la Cazul 101. Deși este făcut aproape în totalitate de adolescenți, Super încurajează oamenii de toate vârstele să vină la festival.

04
/06
/18

Isabelle Huppert , una dintre cele mai apreciate actrițe franceze, vine la Festivalul International de Teatru la Sibiu  (8-17 iunie) cu un spectacol lectură. Huppert va participa, de asemenea, la un seminar în cadrul FITS 2018, unde îl va avea ca partener de dialog pe cineastul român Cristian Mungiu. Evenimentul va avea loc pe 17 iunie, de la ora 12.00,  la Sala Thalia

04
/06
/18

În această seară (4 iunie), de la ora 20:00, cinefilii sunt invitați la Centrul Ceh la penultima proiecţie Documentary Mondays din această primăvară. Va fi proiectat Love and Engineering, un film sensibil, dar amuzant, un rom-com deghizat în documentar, care ne spune povestea unor ingineri în căutarea împlinirii în dragoste.

02
/06
/18

„Nu îmi plac partidele, nu îmi plac mișcările, nu îmi plac delațiunile, chemările la acțiune. Nu-mi place ceea ce este la modă. Viața este plină de contradicții”, a spus, la Cluj-Napoca, actrița și regizoarea franceză Fanny Ardant. Ea a primit la TIFF Premiul pentru întreaga carieră.

01
/06
/18

A fost actriță, cântăreață, sex simbol, divă pop şi una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Marilyn Monroe ar fi împlinit, astăzi, 92 de ani.

30
/05
/18

"Launmomentdat" în parc este un festival organizat pe timp de zi în perioada 8-10 iunie în Parcul Poporului din Timișoara. În fiecare an, organizatorii pun la dispoziție o gamă variată de activități și spectacole destinate publicului larg, iar câteva dintre ele sunt potrivite și pentru copii.

29
/05
/18

CRONICĂ DE FILM Premiat la Berlin pentru contribuție artistică deosebită și prezentat în premieră în România la TIFF, „Dovlatov”, al regizorului rus Aleksei Gherman Jr., este un film poetic, încărcat de melancolie, despre cum o dictatură poate distruge destine.

29
/05
/18

Miercuri, 30 mai, Serile Filmului Românesc își lansează cea de-a 9-a ediție la București, la Teatrul Național „I. L. Caragiale”. Ediția din acest an îi este dedicată actorului Victor Rebegiuc, invitatul special al conferinței. 

28
/05
/18

CRONICĂ DE FILM Prezentate în cadrul secțiunii 3X3 la TIFF, clasicele (și splendidele) filme maghiare „Adopțiune” (1975), de Márta Mészáros, și „Tatăl” (1966), de István Szabó, tratează, din perspective diferite, relația copii-părinți. Ambii cineaști sunt omagiați la Cluj cu câte un Premiu pentru întreaga carieră.

28
/05
/18

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu și va avea premiera pe marile ecrane pe 22 iunie. Filmul are premiera mondială, zilele acestea, la Cluj, în cadrul celei de-a 17 ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a fost selectat în competiția Zilelor Filmului Românesc.