Celula de Artă, aduce în luna Ianuarie, o colecție de artă eclectică și fotografie experimentală
https://www.ziarulmetropolis.ro/celula-de-arta-aduce-in-luna-ianuarie-o-colectie-de-arta-eclectica-si-fotografie-experimentala/

Luna ianuarie aduce în spaţiile galeriei neconvenţionale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecţie 3, expoziţia-colecţie de lucrări dăruite de prieteni artişti a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spaţiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 şi experimental I, expoziţia de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2024

„Sunt un colecționar. Microbul mi l-a transmis bunicul meu: când aveam 8 ani, mi-a făcut cadou colecția lui de timbre interbelice. Nu se poate spune că au încăput pe mâini bune, pentru că le-am lipit cu aracet pe un caiet.

Mai târziu, mi-am adunat/strâns propriile colecții. De timbre, de reviste „Anticipația” și „Jurnal SF”, de cărți, camere foto pe film sau albume de artă.

În ultimii ani, o altă colecție a crescut organic în jurul meu – o colecție de artă compusă din lucrări dăruite de prietenii mei artiști. Dar, spre deosebire de cele de până acum, aceasta spune mai multe despre cum mă văd ceilalți decât despre felul cum mă percep eu. Astfel, nu am avut nicio influență, nu am putut controla direcția. Această colecție a crescut în cel mai pur spirit dadaist și va arăta, probabil, eclectic. Dar asta nu înseamnă că nu este a mea și că nu mă reprezintă.”, spune Daniel Loagăr.

Cea de-a treia acumulare de colecție prezentată în Celula de Artă aduce la un loc lucrări de la artiștii Alex Manea, Alexandra Baciu, Louis Kareem Jamal, Ioana Badea, Adelina Cîmpeanu, Denis Nanciu, Andrei Cornea, Anca Coller și Not Bob și, după vernisajul  care va avea loc pe 12 ianuarie, începând cu ora 19:00, va putea fi văzută oricând în galeria cu deschidere stradală, până pe 11 februarie.

Iar între 20 ianuarie și 24 februarie, în vitrina ce găzduiește ”artă în vizită” în cadrul programului Feat. Kulterra, se va putea vedea expoziția de fotografie experimental I a artistului vizual Marius Adrian, în care invită privitorii să își imagineze străzile orașului ca pe un teren de joacă pentru tot felul de siluete și umbre.

“La limita dintre real și ireal, dintre conștient și inconștient, este un spațiu unde realitatea obișnuită este suspendată, iar fiecare pas te poartă mai aproape de o lume a viselor.

Fotografiile mele sunt fragmente ale acestei lumi atemporale, care te fac să-ți explorezi atât granițele percepției, cât și simțurile ….”, povestește artistul.

Artistul vizual Marius Adrian este pasionat de video și de fotografie iar stilul pe care vrea să îl abordeze în demersurile sale fotografice este unul experimental, tocmai pentru a nu se bloca într-o singură paradigmă dar își dorește să aibă o constantă în a expune și a explora tot mai multe direcții.

De asemenea, până la finalul lunii ianuarie vor mai putea fi vizitate la Palatul Bragadiru din București expoziția cu vânzare Art for Christmas, ce aduce la un loc lucrări de la aproape 30 de artiști emergenți care au expus în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă în ultimii ani, și expoziția Fețele lui Venus a artistei Gizella Popescu.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 190 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.

Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.