#CEMAICITIM – instalația interactivă de citit din mers – poate fi vizitată între 29 și 31 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cemaicitim-instalatia-interactiva-de-citit-din-mers-poate-fi-vizitata-intre-29-si-31-ianuarie/

1000 de cărţi vor fi donate către copii din medii defavorizate într-un proiect semnat de One Night Gallery alături de Curtea Veche Publishing şi Asociaţia Curtea Veche.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2021

Instalația interactivă #cemaicitim, parte din proiectul lansat de One Night Gallery alături de Curtea Veche Publishing cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, este expusă în vitrina galeriei 1001 Arte de pe Calea Victoriei 91 – 93 și poate fi vizitată de azi până pe 31 ianuarie, între orele 10.00 și 23.00.

Vitrina este transformată într-o interfață urbană, o intervenție culturală în spațiul public, prin care trecătorii pot descoperi, prin intermediul pasajelor, peste 300 de autori de beletristică, poezie, jurnale de călătorie, biografii, memorii și cărți de dezvoltare personală, dintre care 62 sunt autori români. O parte dintre acestea sunt expuse și pe ecranele din 10 stații de metrou, până pe 31 ianuarie, din dorința de a aduce lectura mai aproape de un public cât mai numeros.

Cele 500 de citate expuse au fost trimise de către comunitatea One Night Gallery și Curtea Veche Publishing. Autorii cei mai citați au fost Irina Binder, Frederick Backman, Amos Oz, Mircea Eliade, Frank Herbert, Max Blecher, Haruki Murakami, Alexandre Dumas fiul și Antoine de Saint-Exupéry.

One Night Gallery alături de Asociația Curtea Veche vor dona câte două cărți pentru fiecare citat primit, astfel că 1000 de cărți vor ajunge la copiii din 3 școli din mediul rural. Școlile selectate sunt Școala Gimnazială „Petre N.Popescu” din Vânători, județul Mureș, Scoala Gimnazială din Gălbinași, județul Călărași și Școala Gimnazială din Ciocile, județul Brăila.

„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să începem anul printr-un proiect colaborativ care a adus online împreună sute de oameni și care au promovat proiectul pentru a strânge un număr mare de citate în doar 2 săptămâni. Un alt aspect important pentru echipa noastră este că am reușit să realizăm un proiect cultural, o manifestare în spațiul public, într-un context global care a afectat puternic domeniul cultural. Le mulțumim din nou tuturor partenerilor care au făcut posibil acest proiect ” – au declarat reprezentanții One Night Gallery

Scopul inițiativei este de a promova beneficiile cititului, documentate de Curtea Veche Publishing și Asociația Curtea Veche:

  • Chiar și 20 de minute de lectură pe săptămână ne fac mai fericiți;
    • 1 din 5 persoane care citesc se simte mai puțin singură;
    • Lectura de plăcere scade cu 28% riscul de depresie;
    • 6 minute de lectură reduc stresul cu 68%;
    • 30 de minute de lectură pe zi cresc media de viață cu 2 ani;
    • Cititorii au cu 43% mai multe șanse să scape de insomnie.

Conceptul #cemaicitim pleacă de la ideea că ne putem inspira reciproc să citim mai mult, prin puterea exemplului și prin sentimentul de apartenență la o comunitate. Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual, iar un român din doi recunoaște că în ultimul an nu a lecturat nicio carte.

Împreună putem schimba aceste statistici, iar începuturile de an sunt cele mai potrivite pentru astfel de rezoluții.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului Ziua Culturii Naționale. 

Despre One Night Gallery

One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc și care susține tinerii artiști români. One Night Gallery este o punte între artist și public, care îi provoacă pe artiști să folosească noi instrumente de storytelling digital precum realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping sau instalații neconvenționale. Vernisajele clasice devin spectacole imersive de artă, ce facilitează experiențe multisenzoriale. Pe parcursul a doi ani, One Night Gallery a transformat expozițiile de artă dintr-o categorie de nișă într-un eveniment de interes pentru toată lumea.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.