Centenarul Marii Uniri: Pe urmele lui Eminescu – reuniune culturală la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-marii-uniri-pe-urmele-lui-eminescu-reuniune-culturala-la-berlin/

În această seară (15 ianuarie), în cadrul manifestărilor dedicate celebrării a unui veac de modernitate a statului român, are loc la Berlin o reuniune culturală de referinţă, dedicată personalităţii lui Mihai Eminescu.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2018

Ambasadorul Emil Hurezeanu deschide cu acest eveniment cultural seria de acțiuni culturale ale acestui an din capitala Germaniei, prezentând în fața publicului german și a membrilor diasporei române, personalitatea multivalentă a lui Mihai Eminescu, inclusiv în ipostaza student audiant al Universității Humboldt din Berlin, cât și de secretar personal al lui Theodor Rosetti, în cadrul Legației de la Berlin, între 1873-1874.

Ion Caramitru și muzicianul Aurelian Octav Popa, in recitalul Dor de Eminescu

Seara culturală va fi deschisă cu o conferință despre Eminescu și spiritul german în cultura română, susținută de Academicianul Eugen Simion, care a girat facsimilarea manuscriselor eminesciene, realizând un proiect inițiat de Constantin Noica. Dimensiunea artistică a verbului eminescian va fi revelată publicului berlinez de către actorul Ion Caramitru și muzicianul Aurelian Octav Popa, care vor prezenta recitalul Dor de Eminescu, în care rostirea literară se îngemănează cu muzica lui Jean Sibelius, Edvard Grieg, Charles Gounod, Maurice Ravel ș.a.

La acest eveniment cultural vor participa universitari, cercetători și academicieni români și germani, reprezentanți ai mediilor instituționale și culturale din capitala Germaniei, reprezentanți ai mass-media și reputate personalități profesionale ale comunității românești. Participarea într-un număr foarte mare a publicului din Berlin, reflectă interesul unei mari capitale culturale europene pentru valorile patrimoniului cultural român și un dialogul intercultural susținut de reprezentanți de primă mărime ai culturii române, în anul în care România va fi țară invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig (15-18 martie a.c.)

Evenimentul este organizat de Ambasada României și ICR Berlin.

Foto: Universitatea Imperială Humboldt, din Berlin, unde a studiat Eminescu în perioada 1872-1874

 

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.