Cetatea Râșnov devine „hotel” pentru cinefili, în cadrul Festivalului de Film și Istorii 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/cetatea-rasnov-devine-hotel-pentru-cinefili-in-cadrul-festivalului-de-film-si-istorii-2017/

Turiştii care doresc să se bucure de o experienţă medievală autentică, într-o cetate fortificată, au ocazia să se cazeze în grădina Cetăţii Râşnov şi să petreacă două nopţi în corturi militare, construite după modelul celor de acum 800 de ani.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2017

Cu ocazia Festivalului de Film și Istorii Râșnov, desfășurat în perioada 28 iulie – 6 august, cinefilii vor putea rezerva pe platforma internațională Airbnb unul dintre cele patru corturi militare amplasate în curtea Cetății, de unde vor putea viziona toate filmele difuzate la eveniment.

La cetate, seara vine mai târziu, soarele se vede până departe, dar când totuși apune, istoria prinde viață. Într-o atmosferă medievală, turiștii pot petrece o noapte într-un cort saxon din secolul al XIII-lea, savurând din vase de lut mâncare gătită după rețete străvechi. Cinefilii vor putea urmări filmele din programul festivalului direct din cort, întinși pe saltele sănătoase de paie sau la foc, pe o blană de oaie. Ne dorim ca iubitorii de filme și istorie să aibă parte de o experiență completă de festival” anunță Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.

Pentru al doilea an consecutiv, oaspeții festivalului își pot închiria, prin intermediul platformei Airbnb, unul dintre corturile puse la dispoziție în perioadele 28 – 30 iulie și 2 – 6 august. Pe lângă cazare, participanții primesc un mic dejun asemenea celor care au trăit în aceste corturi, cină la ceaun, acces la toate activitățile festivalului, vizită ghidată în Cetate și recuzită de epocă, asigurată de Asociația de Reconstituire Istorică Rosenau. Costul unui cort (de mari dimensiuni, cu o capacitate de până la 4 locuri) este de 70 euro/noapte.

În cele 10 zile de festival, în grădina Cetății Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc expoziții, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale, dezbateri și concerte și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2017 este „Globalizarea Populismului”.

Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate se numără (M)ucenicul, documentarul românesc Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu), 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil) sau Neruda, în regia lui Pablo Larraín (No, Jackie), cu actorul Gael Garcia Bernal și avanpremiera filmului documentar Brașov 1987 – doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă..

Sub umbrela denumită Backyard Acoustic, pe scena din grădina Cetății Râsnov vor urca pe parcursul zilelor de festival The Mono Jacks, Bucium, Travka și Robin and the Backstebbers care vor aduce un performance live inspirat de Reconstituirea, capodopera din 1971 a lui Lucian Pintilie.

Vor fi deschise și 5 expoziții, printre care Dada & Revoluția Bolșevică: Aniversarea a două revoluții culturale, expoziție realizată de Nasui Collection & Gallery, în care artistul contemporan Daniel Brici alcătuiește o compoziție alegorică istorică pornind de la celebra partidă de șah dintre Tristan Tzara și V. I. Lenin, și Trei săptămâni în Anzi, în prezența autorului volumului omonim, Marius Chivu și Ion Rațiu. Un destin pentru România, care suprinde din diferite unghiuri celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul mineriadei din 1991, imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ca Ion Iliescu, Petre Roman sau Adrian Năstase.

Despre Festivalul de Film și Istorii Râşnov

10 zile în Cetatea Râşnovului…

Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.

Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă!

Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.

Festivalul de Film și Istorii de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.

Cu şapte ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.