Chaplin, un secol de celebritate. „Integrala Chaplin”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/chaplin-un-secol-de-celebritate-integrala-chaplin-in-fiecare-sambata-la-tvr-2/

Un ciclu special marchează împlinirea în 2014 a 125 de ani de la naşterea actorului şi a 100 de ani de existenţă a personajului Charlot

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2014

Din această sâmbătă, TVR 2 dă startul unui ciclu special de omagiere a unei duble aniversări legate de cel care a devenit cel mai popular actor din istoria cinematografiei universale.

Sub titlul: Chaplin, un secol de celebritate – telespectatorii TVR 2 se alătură publicului din întreaga lume care sărbătoreşte, în 2014, 100 de ani de existenţă a celebrului personaj Charlot şi împlinirea a 125 de ani de la naşterea celui care i-a dat viaţă, a actorului Charlie Chaplin.

În fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, TVR 2 va difuza toate principalele producţii cinematografice de lung-metraj ale lui Chaplin, creaţiile sale ca actor sau regizor. „Integrala Chaplin” va debuta la TVR 2 în 17 mai cu filmul Luminile oraşului şi se va încheia în 12 iulie cu Luminile rampei .

ChaplinFiecare film va fi prefaţat de o scurtă prezentare – ce va fi făcută de diverse personalităţi din lumea teatrului, a filmului sau a criticilor cineaşti din România, precum: Manuela Cernat, Laurenţiu Damian, Emilia Popescu, Nae Caranfil, Dan Puric, Eugenia Vodă.

Marius Manole, Rodica Mandache şi Claudiu Bleonţ despre Chaplin

 

Debutul ciclului TVR 2 va fi marcat în 10 mai, de la ora 18.30, de o dezbatere moderată de criticul de film Manuela Cernat, cu participarea actorilor Rodica Mandache, Claudiu Bleonţ şi Marius Manole.

Întâlnirea va puncta momente reprezentative ale creaţiei actoriceşti marca Chaplin şi vor fi însoţite de imagini din filmele care l-au făcut celebru. Dezbaterea va fi urmată de difuzarea în premieră a documentarului produs în Franţa, în 2013: Chaplin şi micul vagabond (HOW CHAPLIN BECAME THE TRAMP).

În regia lui Serge Bromberg şi Eric Lange, documentarul retrasează povestea carierei lui Chaplin, succesul acestuia – care nu ţine cont de epoci sau de mode – şi analizează universalitatea unui erou care ne încântă şi ne înduioşează de generaţii întregi.

Foto cu Chaplin – TVR 2

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.