Charlie Chaplin aduce zâmbete de Mărţişor, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/charlie-chaplin-aduce-zambete-de-martisor-la-tvr/

TVR 1 difuzează, astăzi, de 1 martie, două filme realizate de Charlie Chaplin: de la ora 15:00, „Charlot şef de raion“ şi în continuare, de la 15:30, „Charlot pompier”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2015

Charlie Chaplin aduce zâmbete de Mărţişor, la TVR / Cele două filme de comedie mută sunt secvenţe clasice din tezaurul cinematografic mondial. Gaguri-şcoală, quiproquo şi malentendu, scene alb-negru filmate în cadre largi şi fixe le reamintesc cineaştilor şi cinefililor de „Mantaua” genului universal al măştii în care un ochi râde.

The Mutual Film Corporation amenajează special pentru Charles Chaplin un studio propriu. Ceea ce va crea artistul aici timp de un an avea să devină dovada uneia dintre cele mai creative perioade din cariera lui Chaplin.

El scria scenariile, el făcea şi distribuţia şi tot el regiza. În acelaşi an cu The Floorwalker şi The Fireman, 1916, au mai fost realizate The Vagabond, One A.M., The Count şi The Pawnshop.

În „Charlot şef de raion”, (The Floorwalker, SUA, 1916) în care apar Charles Chaplin, Eric Campbell şi Edna Purviance, personajul interpretat de Charlot merge la etajul administrativ, după ce dă peste cap tot etajul destinat clienţilor.

La conducere, dă nas în nas cu inspectorul comercial care tocmai spărsese seiful managerului. Dar problema se complică atunci când inspectorul seamănă cu Charlot care crede că se află în faţa unei oglinzi.

În „Charlot pompier”, (The Fireman, SUA, 1916), cu Charles Chaplin, Edna Purviance şi Lloyd Bacon, Charlot este un pompier căruia toate îi ies pe dos.

Atunci când proprietarul unei case cade de acord cu pompierul şef să nu-i stingă casa, pentru că scopul lui este să încaseze banii de asigurări, vecinul locuinţei în flăcări îl anunţă chiar pe Charlot de incendiu.

Foto: Charlie Chaplin – cinemagia

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.