Charlie Chaplin aduce zâmbete de Mărţişor, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/charlie-chaplin-aduce-zambete-de-martisor-la-tvr/

TVR 1 difuzează, astăzi, de 1 martie, două filme realizate de Charlie Chaplin: de la ora 15:00, „Charlot şef de raion“ şi în continuare, de la 15:30, „Charlot pompier”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2015

Charlie Chaplin aduce zâmbete de Mărţişor, la TVR / Cele două filme de comedie mută sunt secvenţe clasice din tezaurul cinematografic mondial. Gaguri-şcoală, quiproquo şi malentendu, scene alb-negru filmate în cadre largi şi fixe le reamintesc cineaştilor şi cinefililor de „Mantaua” genului universal al măştii în care un ochi râde.

The Mutual Film Corporation amenajează special pentru Charles Chaplin un studio propriu. Ceea ce va crea artistul aici timp de un an avea să devină dovada uneia dintre cele mai creative perioade din cariera lui Chaplin.

El scria scenariile, el făcea şi distribuţia şi tot el regiza. În acelaşi an cu The Floorwalker şi The Fireman, 1916, au mai fost realizate The Vagabond, One A.M., The Count şi The Pawnshop.

În „Charlot şef de raion”, (The Floorwalker, SUA, 1916) în care apar Charles Chaplin, Eric Campbell şi Edna Purviance, personajul interpretat de Charlot merge la etajul administrativ, după ce dă peste cap tot etajul destinat clienţilor.

La conducere, dă nas în nas cu inspectorul comercial care tocmai spărsese seiful managerului. Dar problema se complică atunci când inspectorul seamănă cu Charlot care crede că se află în faţa unei oglinzi.

În „Charlot pompier”, (The Fireman, SUA, 1916), cu Charles Chaplin, Edna Purviance şi Lloyd Bacon, Charlot este un pompier căruia toate îi ies pe dos.

Atunci când proprietarul unei case cade de acord cu pompierul şef să nu-i stingă casa, pentru că scopul lui este să încaseze banii de asigurări, vecinul locuinţei în flăcări îl anunţă chiar pe Charlot de incendiu.

Foto: Charlie Chaplin – cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.