„Chef ca-n Teleorman”, la TIFF 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/chef-ca-n-teleorman-la-tiff-2018/

Prezentarea în exclusivitate a primelor secvenţe din „Moromeţii 2”, cel mai aşteptat film românesc al anului, însoţită de un concert special, lansarea primului documentar al unei trupe româneşti şi revenirea după 5 ani în festival a celei mai spectaculoase trupe etno din Ucraina animă serile celei de-a 17-a ediţii aFestivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie).

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2018

„Chef ca-n Teleorman” e seara specială care aduce la TIFF 2018 primele imagini din cel mai așteptat film românesc al anului, „Moromeții 2”.

Exclusivitatea imaginilor este completată de prezența lui Horațiu Mălăele, cel care, după 30 de ani, reia pe marele ecran rolul lui Ilie Moromete sub bagheta aceluiași regizor, Stere Gulea.

Vunk

Proiecția este doar momentul de încălzire a ceea ce se anunță a fi cea mai vibrantă petrecere din festival. Restul serii aparține tarafului Marian Sandu din Videle și sătenilor de frunte din satul Talpa, locul în care s-a filmat atât filmul original, cât și continuarea acestuia.

În rol de gazde al acestei seri speciale, aceștia nu vin la Cluj cu mâna goală, iar chiar și asta e suficient să convingă pe oricine că vineri, 1 iunie, locul în care trebuie să fii după ora 21:30 este Form Space.

„VUNK – Jur să spun adevărul” este primul documentar al unei trupe din România, iar TIFF 2018 este, cu siguranță, locul perfect pentru premiera acestuia.

Urmărind istoricul uneia dintre cele mai iubite trupe rock ale ultimelor decenii, documentarul va surprinde fanii Vunk cu imagini și povești inedite, începând cu participarea la „Cântarea României” în 1988 și continuând cu momentele cheie din anii 90, când trupa încă perfoma sub numele de Vank.

Cornel Ilie și toți ceilalți membrii ai trupei se vor afla luni, 28 mai, ora 21:00, în clubul Form Space, când filmul va fi proiectat în fața publicului, proiecție ce va fi urmată și de un concert.

DakhaBrakha

Pentru prima dată invitați la Cluj în 2013, DakhaBrakha revin în TIFF după o pauză de cinci ani în care notorietatea lor a crescut spectaculos, aducându-le concerte în toate colțurile planetei, inclusiv la evenimente majore precum Glastonbury sau Bonnaroo.

Trupa surprinde cu fiecare spectacol tocmai pentru că repertoriul lor inspirat din folclorul ucrainean este atât de amplu încât le permite să fie mereu altfel.

Cum sună în 2018„trupa cult etno-haos”, așa cum încearcă să-i definească presa muzicală, veți putea descoperi luni, 28 mai, în concertul programat la Casa de Cultură a Studenților de la ora 19:30.

O călătorie pe Dunăre, de la Regensburg la Marea Neagră, în sunet de trompetă mixată live, e propunerea luiLőrinc Barabás, artistul maghiar ce va susține Trans Duna, performance-ul programat pentru miercuri, 30 mai, ora 21:30, la Urania Palace.

Cei 3.000 de kilometri sunt parcurși prin imagini spectaculoase însoțite de muzică live, o experiență cinematică ce transpune publicul într-o stare specială. Trans Duna încheie, astfel, Ziua Maghiară la TIFF 2018

Biletele pentru toate evenimentele sunt deja disponibile pe tiff.eventbook.ro

Foto: „Chef ca-n Teleorman”, la TIFF 2018 – www.tiff.ro

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.