Cinci cineaste selectate pentru participarea la Rezidența FemArt 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-cineaste-selectate-pentru-participarea-la-rezidenta-femart-2021/

Cinci cineaste aflate la început de carieră vor participa la Rezidenţa FemArt 2021 – o săptămână intensivă de training şi mentorat, organizată de către Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) la Bucureşti, în perioada 3–8 octombrie.

Un articol de |19 august 2021

Proiectele filmelor de lung metraj ale cineastelor Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Salan au fost selectate în urma participării la Apelul – Concurs de proiecte, derulat în cadrul programului FemArt în perioada 30 mai – 15 iulie 2021.

„În selecția din acest an avem o regizoare masterandă la UNATC – Carina-Gabriela Dașoveanu, premiată recent la Festivalul internațional de film de la Cannes, la secțiunea Cinefondation, o artistă pluridisciplinară, absolventă cu „Distinction in MA Filmmaking Directing Fiction” la Goldsmiths University of London – Corina Andrian, o actriță absolventă a Film Academy Vienna, cu pregătire și în scenaristică – Brigitta Kanyaro, o editoare cu studii masterale – Monica Elena Pascu, care este și absolventă de arte vizuale, precum și o jurnalistă  – Anelise Sălan, absolventă de master în jurnalism, dar și a cursurilor de documentar de la Balkan Documentary Center, ZagrebDox și Aristotele Workshop. Fiecare dintre ele și-a încercat deja puterile într-un scurt metraj și mă bucur că putem să le oferim șansa să dezvolte și câte un proiect de lung metraj în contextul Rezidenței FemArt. Mulțumim încă o dată partenerilor care au făcut acest proiect posibil – AFCN, UCIN, Institutul Francez din București și Goethe-Institut. Prin Asociația Română a Femeilor în Cinema sperăm să aducem egalitatea de șanse artistelor ce provin din diferite domenii ale artelor și să favorizăm realizarea filmelor atipice, inovatoare”, a declarat Anca Damian, membru al comitetului de selecție și al board-ului ARFC.

Pe parcursul Rezidenței FemArt, tinerele vor beneficia de o săptămână interactivă de lucru cu specialiști în domeniu pentru dezvoltarea proiectelor propuse și, totodată, de o serie de evenimente conexe – proiecții de film, serii de traininguri personalizate și masterclass-uri – finalizată cu o sesiune de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii pentru cele cinci aflate în rezidență: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție.

Apelul – Concurs de proiecte Rezidența FemArt 2021 s-a adresat tuturor creatoarelor care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj. Comisia de selecție a proiectelor câștigătoare a fost formată din Anca Damian, Anamaria Antoci și Ana Drăghici.

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Art No More – Premiile Sofia Nădejde, Goethe-Institut și Bucharest International Experimental Film Festival.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, București FM, CAȚAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, Spot Media, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti

Mai multe informații despre program sunt disponibile pe:

– Pagina web a ARFC – https://arfc.ro/rezidenta-femart-2021/

– Pagina de Facebook ARFC- https://www.facebook.com/AsociatiaRomanaAFemeilorInCinema

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.