Upgrade la realismul Noului Cinema Românesc? Despre două scurtmetraje de Andrei Epure
https://www.ziarulmetropolis.ro/upgrade-la-realismul-noului-cinema-romanesc-despre-doua-scurtmetraje-de-andrei-epure/

CRONICĂ DE FILM Cu primele sale două scurtmetraje ca regizor, ambele apărute recent – „Poate întunericul mă va acoperi” şi „Interfon 15”, acesta din urmă prezent la Cannes, în Semaine de la Critique -, Andrei Epure intră în forţă în cinematografia română şi aduce un realism învăluit în mister.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 august 2021

La o primă privire, totul pare simplu şi familiar. În „Interfon 15” (2021), o femeie e descoperită moartă de vecini în faţa blocului, într-o zi banală. În „Poate întunericul mă va acoperi” (2021), în noaptea de Înviere, un preot transportă lumina sfântă cu maşina către enoriaşii săi.

Însă imediat vine destabilizarea, evadarea într-un cinema care doar aparent este unul realist. Andrei Epure propune un cinema cvasi-transcendental, în care misterul se simte în largul lui şi învăluie discret povestea.

Iar asta vine cu câte o rupere de ritm, o alunecare înspre altceva.

Mai întâi, e bizareria personajelor. În „Poate întunericul…”, în calea preotului apar o femeie care îi cere să îi sfinţească maşina şi o mamă şi un fiu cu propriile solicitări – ea îi dictează un pomelnic, iar el îl întreabă dacă e bine ca fetiţa sa să folosească telefonul unui mort. Iar între cele două întâlniri, o maşină îl depăşeşte pe protagonist, iese de pe drum, merge puţin pe câmp şi ia foc.

În „Interfon 15”, vecinii par mai preocupaţi de propriile griji şi obsesii decât de femeia pe care o găsesc inconştientă şi pe care nici măcar nu ştiu cum o cheamă. Moartea e sub ochii lor, însă asta nu pare să întrerupă rutina zilnică.

Apoi sunt tăcerile – extrem de importante în cele două filme, pentru că sugerează că protagoniştii – preotul jucat de Liviu Pintileasa, respectiv femeia interpretată de Cosmina Stratan – sunt tulburaţi de ceva la care noi, ca spectatori, nu avem acces imediat. Dar simţim că avem de-a face cu ape sufleteşti de mare adâncime.

Însă toate acestea nu ar funcţiona dacă nu ar exista o anume forţă a imaginii, aproape intimidantă pe alocuri, şi o eleganţă a compoziţiei cadrelor şi a puţinelor mişcări de cameră, care înscriu filmele lui Andrei Epure în tradiţia cinema-ului contemplativ şi care anunţă un regizor foarte promiţător.

 

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.