Upgrade la realismul Noului Cinema Românesc? Despre două scurtmetraje de Andrei Epure
https://www.ziarulmetropolis.ro/upgrade-la-realismul-noului-cinema-romanesc-despre-doua-scurtmetraje-de-andrei-epure/

CRONICĂ DE FILM Cu primele sale două scurtmetraje ca regizor, ambele apărute recent – „Poate întunericul mă va acoperi” şi „Interfon 15”, acesta din urmă prezent la Cannes, în Semaine de la Critique -, Andrei Epure intră în forţă în cinematografia română şi aduce un realism învăluit în mister.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 august 2021

La o primă privire, totul pare simplu şi familiar. În „Interfon 15” (2021), o femeie e descoperită moartă de vecini în faţa blocului, într-o zi banală. În „Poate întunericul mă va acoperi” (2021), în noaptea de Înviere, un preot transportă lumina sfântă cu maşina către enoriaşii săi.

Însă imediat vine destabilizarea, evadarea într-un cinema care doar aparent este unul realist. Andrei Epure propune un cinema cvasi-transcendental, în care misterul se simte în largul lui şi învăluie discret povestea.

Iar asta vine cu câte o rupere de ritm, o alunecare înspre altceva.

Mai întâi, e bizareria personajelor. În „Poate întunericul…”, în calea preotului apar o femeie care îi cere să îi sfinţească maşina şi o mamă şi un fiu cu propriile solicitări – ea îi dictează un pomelnic, iar el îl întreabă dacă e bine ca fetiţa sa să folosească telefonul unui mort. Iar între cele două întâlniri, o maşină îl depăşeşte pe protagonist, iese de pe drum, merge puţin pe câmp şi ia foc.

În „Interfon 15”, vecinii par mai preocupaţi de propriile griji şi obsesii decât de femeia pe care o găsesc inconştientă şi pe care nici măcar nu ştiu cum o cheamă. Moartea e sub ochii lor, însă asta nu pare să întrerupă rutina zilnică.

Apoi sunt tăcerile – extrem de importante în cele două filme, pentru că sugerează că protagoniştii – preotul jucat de Liviu Pintileasa, respectiv femeia interpretată de Cosmina Stratan – sunt tulburaţi de ceva la care noi, ca spectatori, nu avem acces imediat. Dar simţim că avem de-a face cu ape sufleteşti de mare adâncime.

Însă toate acestea nu ar funcţiona dacă nu ar exista o anume forţă a imaginii, aproape intimidantă pe alocuri, şi o eleganţă a compoziţiei cadrelor şi a puţinelor mişcări de cameră, care înscriu filmele lui Andrei Epure în tradiţia cinema-ului contemplativ şi care anunţă un regizor foarte promiţător.

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.