Cine sunt tinerii critici de teatru care scriu la revista THESPIS – revista Galei HOP 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-sunt-tinerii-critici-de-teatru-care-scriu-la-revista-thespis-revista-galei-hop-2018/

Actorii înscrişi la Gala Tânărului Actor – HOP au, şi în acest an, susţinerea colegilor teatrologi. Revista THESPIS este locul ideal pentru criticii de teatru de mâine să-şi exerseze aptitudinile şi spiritul critic în cadrul unui eveniment ofertant, cu un „material de lucru” bogat pentru tot ce le trece prin cap în ale scrisului.

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2018

După ce în ultimii doi ani revista THESPIS i-a avut ca oaspeți pe tinerii critici de teatru absolvenți ai Universității de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti și ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, anul acesta a venit rândul a patru colegi de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

Vor fi reportaje, interviuri, cronici despre atmosfera de la audițiile din București și din timpul celor 4 zile de concurs de la Costinești.

Informaţii despre echipa redacţională a revistei THESPIS 2018 – ALEXANDRINA CODARCEA, IOLANDA BELBE, VLĂDUŢ BURDE, XENIA ZILERIU studenți, absolvenți sau masteranzi ai Departamentului de Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral) din cadrul UAT, echipă coordonată de lector univ.dr. Adriana Boantă, puteţi afla din pagina dedicată revistei.

Între 12 și 14 iulie cei patru teatrologi au fost prezenți la preselecțiile de la Sala Mică a Teatrului Național „I.L.Cargiale” din București, au stat în scaunul criticului de teatru și au luat parte la un adevărat road trip teatral.

Acum a venit vremea să scrie despre experiențele trăite, despre ce au văzut, simțit, experimentat. Deja puteți citi pe site-ul http://galahop.ro/revista-thespis-2018/ primele trei articole semnate de Alexandrina Codarcea, Iolanda Belbe și Vlăduț Burde.

*

„La fiecare ediție a Galei HOP, reprezentații departamentelor de teatrologie din universitățile de specialitate vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la redefinirea relației actor – critic.” (Miklós Bács, director artistic al Galei HOP 2018)

*

GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP, program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, este un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic.

3-6 septembrie 2018. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Miklós Bács.

*

Fiţi alături de tinerii artişti şi urmăriţi-i pe galahop.ro , pe contul oficial de Facebook al Galei HOP şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

 

ALEXANDRINA CODARCEA

IOLANDA BELBE

VLADUT BURDE

XENIA ZILERIU

Foto: critici de teatru  THESPIS revista Galei HOP 2018 – facebook

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.