Cine sunt tinerii critici de teatru care scriu la revista THESPIS – revista Galei HOP 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-sunt-tinerii-critici-de-teatru-care-scriu-la-revista-thespis-revista-galei-hop-2018/

Actorii înscrişi la Gala Tânărului Actor – HOP au, şi în acest an, susţinerea colegilor teatrologi. Revista THESPIS este locul ideal pentru criticii de teatru de mâine să-şi exerseze aptitudinile şi spiritul critic în cadrul unui eveniment ofertant, cu un „material de lucru” bogat pentru tot ce le trece prin cap în ale scrisului.

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2018

După ce în ultimii doi ani revista THESPIS i-a avut ca oaspeți pe tinerii critici de teatru absolvenți ai Universității de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti și ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, anul acesta a venit rândul a patru colegi de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

Vor fi reportaje, interviuri, cronici despre atmosfera de la audițiile din București și din timpul celor 4 zile de concurs de la Costinești.

Informaţii despre echipa redacţională a revistei THESPIS 2018 – ALEXANDRINA CODARCEA, IOLANDA BELBE, VLĂDUŢ BURDE, XENIA ZILERIU studenți, absolvenți sau masteranzi ai Departamentului de Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral) din cadrul UAT, echipă coordonată de lector univ.dr. Adriana Boantă, puteţi afla din pagina dedicată revistei.

Între 12 și 14 iulie cei patru teatrologi au fost prezenți la preselecțiile de la Sala Mică a Teatrului Național „I.L.Cargiale” din București, au stat în scaunul criticului de teatru și au luat parte la un adevărat road trip teatral.

Acum a venit vremea să scrie despre experiențele trăite, despre ce au văzut, simțit, experimentat. Deja puteți citi pe site-ul http://galahop.ro/revista-thespis-2018/ primele trei articole semnate de Alexandrina Codarcea, Iolanda Belbe și Vlăduț Burde.

*

„La fiecare ediție a Galei HOP, reprezentații departamentelor de teatrologie din universitățile de specialitate vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la redefinirea relației actor – critic.” (Miklós Bács, director artistic al Galei HOP 2018)

*

GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP, program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, este un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic.

3-6 septembrie 2018. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Miklós Bács.

*

Fiţi alături de tinerii artişti şi urmăriţi-i pe galahop.ro , pe contul oficial de Facebook al Galei HOP şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

 

ALEXANDRINA CODARCEA

IOLANDA BELBE

VLADUT BURDE

XENIA ZILERIU

Foto: critici de teatru  THESPIS revista Galei HOP 2018 – facebook

16
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat recent în cadrul Festivalului Filmului European și anunțat pentru septembrie în cinematografe, „Autoportretul unei fete cuminți”, scris și regizat de Ana Lungu, este un film inedit – în peisajul cinematografiei române –, care surprinde prin finețea mizanscenei, rafinamentul dialogurilor și tratarea dedramatizată a narațiunii.

16
/05
/15

Se conturează, deja, un fenomen în teatrul românesc: tinerii de la “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Pentru cei care cunosc istoria recentă: Râmnicu Vâlcea devine noua Brăilă.

16
/05
/15

Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad a ajuns la a treia ediție. Dar adevărul este că e a treia ediție sub pălăria acestui concept, căci Festivalul ITN moștenește de fapt vechiul Festival “Underground” (numit, în ultimii săi ani, “Eurounderground”). Vorbim, deci, despre o tradiție de decenii în nișa alternativului.

16
/05
/15

Descoperă lumea de dincolo de gratii într-o nouă ediție CineȘoc: miercuri, 20 mai, începând cu ora 19.00, iubitorii de cinematografie de calitate sunt așteptați la Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14. Filmul lunii mai este tulburătorul Starred Up (2013), o dramă intensă și convingătoare despre viața din penitenciare. 

15
/05
/15

Sunt puține spectacole de teatru care ajung, fie că își propun sau nu, la un adevăr atât de radical: există creaturi care ar trebui omorâte nu o dată, ci de mai multe ori, și tot nu ar fi de ajuns. “Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” merge până la acest capăt.

15
/05
/15

Una din primele versiuni ale lucrării "Muza adormită", de Constantin Brâncuşi, s­-a vândut cu suma de 9,125 milioane de dolari, joi seară, la New York, într­-o săptămână marcată de vânzări record în lumea artei, şi va rămâne în continuare într-o colecţie privată americană.

15
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, beneficiază de critici elogioase, editorii The Hollywood Reporter afirmând că pelicula "este puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety spune că "este un anti-thriller captivant".

15
/05
/15

Casanova, amantul etern al Italiei, își povestește memoriile. Știați că în copilărie și-a dorit să devină preot și că purta conversații cu Voltaire și Rousseau?

15
/05
/15

Creatorul legendarei francize post-apocaliptice „Mad Max”, genialul George Miller ocupă din nou scaunul regizoral şi aduce, din 15 mai, pe marile ecrane „Mad Max: Drumul Furiei”, o nouă incursiune în universul exploziv al lui Max Rockatansky.

15
/05
/15

Concertul de jazz de la Sala Radio, o tradiţie lunară pe care a instaurat-o BIG BAND-UL RADIO dirijat de IONEL TUDOR, vă propune în luna mai o întâlnire „de neratat”, cu una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc, o artistă cu o bogată carieră internaţională : TEODORA ENACHE!

14
/05
/15

Actrița Delia Nartea împlinește, astăzi, 43 de ani. O puteți vedea pe 17 mai, de la ora 20.00, în primul spectacol de teatru, poezie si muzică găzduit la Journey Pub (Strada George Enescu nr. 25), rezultatul întâlnirii actriței cu chitaristul Sorin Romanescu și saxofonistul Cătălin Milea.