Cineaşti români la Sarajevo Film Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineasti-romani-la-sarajevo-film-festival-2018/

Cea de-a 24-a ediţie a Sarajevo Film Festival se desfăşoară în perioada 10-17 august 2018. Institutul Cultural Român de la Viena este pentru al patrulea an la rând partener al Sarajevo Film Festival, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2018

12 producţii cinematografice româneşti, dintre care şapte filme în cadrul secţiunilor de competiţie, vor fi prezentate anul acesta:

„Un prinț și jumătate” (regia Ana Lungu) difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 12 august, ora 09:00 şi ora 19:30, la Teatrul Naţional şi în data de 14 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City;

„Luna de miere/Lemonade” (regia Ioana Uricaru) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 13 august, ora 09:00 şi ora 19:30, la Teatrul Naţional şi în data de 14 august, ora 17:00, la Multiplex Cinema City;

„Dragoste 1: Câine” (regia Florin Şerban) difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de lungmetraj şi proiectat în data de 13 august, ora 11:30 şi ora 22:00, la Teatrul Naţional şi în data de 15 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City;

„Morski Briz” (regia Cecilia Ștefănescu) difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 în data de 14 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional;

„Totul e foarte departe” (regia Emanuel Pârvu) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 15 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional;

„Albastru şi roşu”, în proporţii egale (regia Georgiana-Elena Moldoveanu) prezentat în premieră regională în cadrul competiției studenţeşti şi proiectat ca parte din programul Competition Student 2 în data de 12 august, ora 11:30, la Art Cinema Kriterion;

„16 lovituri” (regia Alexandru Badea) prezentat în premieră mondială în competiţia de film studenţesc şi proiectat ca parte din programul Competition Student 3 în data de 13 august, ora 11:30, la Art Cinema Kriterion;

„Fotbal infinit” (regia Corneliu Porumboiu) prezentat în cadrul secțiunii In Focus și proiectat în data de 11 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional;

„Nu mă atinge-mă” (regia Adina Pintilie) prezentat în cadrul secțiunii In Focus și proiectat în data de 13 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional;

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude) prezentat ca parte din programul Dealing with the past şi proiectat în data de 14 august, ora 17:30, la Meeting Point Cinema;

„Scris/Nescris” (regie Adrian Silişteanu) difuzat în cadrul programului Short matters! 3 în data de 16 august, ora 18:00, la Art Cinema Kriterion.

„De Natura” (regia Lucile Hadžihalilović) difuzat în cadrul secțiunii de filme pentru copii, la categoria Shorts MiniArena și proiectat în zilele de 11 august şi 16 august, ora 12:00, la Sarajevo Youth Theatre;

În afara secţiunilor enumerate mai sus, cineaşti români participă la programele dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo.

CineLink Industry facilitează întâlnirea distribuitorilor şi producătorilor cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de post-producție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale.

Proiectele cinematografice „Balaur” (regia şi scenariu Octav Chelaru, producători Radu Stancu, Ioana Lascăr şi Livia Rădulescu), „Chemistry” (regia şi scenariu Adina Dulcu, producători Tudor Giurgiu şi Bogdan Crăciun) şi „Summer night, half past ten” (regia Ivana Mladenović, scenariu Ivana Mladenović şi Adrian Schiop, producători Jelena Mitrović şi Ada Solomon) au fost selectate alături de alte 12 proiecte din Albania, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Muntenegru, Slovenia, Serbia, Turcia şi Ungaria în programul CineLink Co-Production Market (proiecte în dezvoltare).

CineLink Work in Progress, secţiune dedicată filmelor aflate în postproducție, cuprinde producţiile Legacy (regia Dorian Boguţă, producător Oana Giurgiu), Zavera (regia Andrei Gruzsniczki, producător Alexandru Teodorescu) şi documentarul The Motherlands (regia Gabriel Babsi, producători Ágnes Horváth-Szabó şi András Pires Muhi).

De asemenea, proiectele documentare „Maia – Portrait with Hands 1999-1905” (regia Alexandra Gulea, producător Ana Maria Pîrvan) şi „The Red Sheep” (regia Sara Tirelli, producător Ioana Țurcan) au fost selectate alături de alte opt producţii în cadrul Docu Talents. Prezentarea proiectelor are loc în data de 15 august, cele 10 producţii concurând pentru Docu Talent Award, premiu în valoare de 5000 de euro, oferit de Current Time TV.

Docu Rough Cut Boutique prezintă printre cele 5 producţii finaliste, proiectul The Chalice (regia Cătălina Tesar, producător Anda Ionescu). Acest atelier de dezvoltare a proiectelor de film documentar reuneşte în sesiuni de grup, întâlniri individuale şi sesiuni intense de story editing specialişti din domeniu şi echipele filmelor selectate. Proiectele selectate la Docu Rough Cut Boutique intră în competiţie pentru cinci premii în bani şi sprijin non-financiar pentru post-producţie. În acest an, Docu Rough Cut Boutique este organizat în două module, primul desfăşurându-se la Sofia la finalul lunii iunie.

Talents Sarajevo se desfășoară pe toată durata festivalului, fiind o platformă regională de întâlnire și pregătire a 61 de artiști aspiranți din lumea filmului, dintre care opt din România. Iniţiat în 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud. Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Alfredo Constantin Minea şi Pavel Ulici (actori), Andreea Lăcătuş (regizor), Ana-Maria Voicu (producător), Livia Diana Plopeanu şi Răzvan-Gabriel Dutchevici (scenarişti), Letiţia Gabriela Ştefănescu (editor) şi Victor Morozov (presă). Pentru Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul „The Day the Child in me Died ”‒ producător  Ana-Maria Voicu.

Sarajevo Film Festival pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est, incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Publicul poate viziona premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior.

08
/08
/19

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care se întâmplă între 5 și 11 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, aduce în fața publicului cineaști români de marcă, dar și de peste hotare. Actorii Vlad Ivanov, Julieta Szonyi, Șerban Pavlu și Pavel Bartoș sunt doar câțiva dintre cei care au urcat pe scena ANONIMUL marți, 6 august, pentru a prezenta publicului cele mai noi producții la care au lucrat.

05
/08
/19

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care începe astăzi, 5 august, propune publicului filme în premieră în România, proiecții speciale, un program special dedicat regizorului Sergei Loznitsa, care va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, dezbateri, precum și o serie de concerte și DJ set-uri.

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

02
/08
/19

Documentarul „I Am Patrick Swayze”, în care prieteni şi colegi împărtăşesc amintiri cu actorul cunoscut din filme ca „Dirty Dancing”, „Ghost” şi „Point Break”, va fi lansat la zece ani de la moartea lui Patrick Swayze.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

01
/08
/19

Cea de-a patra ediție a festivalului Película – UN FESTIVAL CA O FIESTA! va avea loc între 11 și 15 septembrie 2019, la București. Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană.

30
/07
/19

În timp ce în România, în primii ani după Revoluție, cinema-ul de ficțiune se răfuia gălăgios cu trecutul recent, iar documentarul era în derută, cvasi-inexistent, după prăbușirea Studioului Sahia, un tânăr fotograf din Germania, plecat în copilărie din Banatul românesc, Dobrivoie Kerpenisan, realiza două documentare splendide despre oamenii din satul natal.

30
/07
/19

S-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.