Cinefilii români, fruntaşi în Europa
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinefilii-romani-fruntasi-in-europa/

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

România se numără printre cele opt ţări europene care a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe. Astfel, cinefilii români au cumpărat anul trecut cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

Cu ocazia celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin (6 – 16 februarie), Observatorul European al Audiovizualului a publicat primele sale estimări privind frecventarea cinematografelor europene în 2013, informează Mediafax.

Potrivit acestui studiu al Observatorului European al Audiovizualului, numărul biletelor de cinema vândute în 2013 la nivelul UE a scăzut cu 4,1%, la 908 milioane, cu 39 de milioane mai puţin ca în 2012 (947 de milioane).

Acesta este al doilea cel mai mic număr de bilete de cinema vândut anual înregistrat din 2000 la nivelul UE. Peste două treimi din pieţele Uniunii Europene s-au confruntat cu o scădere a numărului de bilete vândute.

The Legend of Hercules, cel mai vizionat film în sălile de cinema din România, în ultima săptămână

Numărul tichetelor de cinema vândute a înregistrat o creştere în doar 8 din cele 26 de teritorii ale UE pentru care au fost furnizate date până în acest moment.

Scăderea semnificativă la nivelul UE este o consecinţă a declinului înregistrat în patru din cele cinci mari pieţe ale Uniunii: Spania (- 15,2 milioane; -16%), Franţa (- 10,8 milioane; -5,3%), Marea Britanie (- 7 milioane; – 4%) şi Germania (- 5,4 milioane; – 4%).

Dintre marile pieţe, doar Italia a înregistrat o creştere, de 6,6%, la 106,7 milioane de bilete vândute.

În afară de Italia, o creştere semnificativă a numărului de bilete vândute – de peste 1% – s-a înregistrat în şase ţări membre din centrul şi estul Europei: Bulgaria (16,7%), România (13,8%), Lituania (6,8%), Slovacia (4,8%), Letonia (4%) şi Ungaria (2,2%).

Foto cu cinefilii români  – cinemagia

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.