CineMAiubit 2017 și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemaiubit-2017-si-a-desemnat-castigatorii/

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ Bucureşti (UNATC), Teatrul Metropolis şi Fundaţia Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi DACIN SARA. Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, şi-au făcut […]

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2017

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA.

Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public majoritatea cineaștilor români, azi unanim recunoscuți.

Juriul internațional al festivalului a reunit personalități din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

Componența Juriului secțiunii FICȚIUNE a fost:

Anca PUIU — președintele juriului, producător de film;

Diana CAVALLIOTI — actriță, binecunoscută publicului românesc pentru rolul din ‘Ana, mon amour’;

Boris KARADZHEV — regizor și profesor la VGIK (Rusia);

Ellis FREEMAN — producător, scenarist și profesor la DFFB (Germania)

Bulent KUCUKERDOGAN — profesor (Turcia)

Ioakim MYLONAS — director artistic al ISFFC (Cipru);

Vivi DRĂGAN VASILE — director de fotografie, producător;

Vali HOTEA — regizor;

Eugen KELEMEN — monteur de film.

Juriul secțiunii DOCUEMNTAR i-a reunit pe: Rebekah JORGENSEN — regizor și profesor din SUA, Isabela ȚENȚ — dublă laureată a competiției de documentar a festivalului nostru și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Ioana GRIGORE — regizor de film documentar și masterand UNATC la proaspătul înființat program de studii de film documentar.

Juriul secțiunii animație-experimental a fost compus din regizorii de animație Constantina MIHĂILĂ și Octavian FRECEA și criticul de cinema Laurențiu BRĂTAN.

În plus, sub umbrela festivalului a avut loc a șasea ediție a workshopului de scenaristică de scurtmetraj MIDPOINT INTENSIVE, unde echipe de studenți cineaști au lucrat sub îndrumarea regizorului și profesorului maghiar Csaba Bollok.

Pe 7 și pe 8 decembrie, la UNATC — Sala Berlogea, a avut loc un workshop de actorie de film susținut de profesorul Dragan MILINKOVIC, din Serbia.

De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) s-a desfășurat un workshop dedicat filmului de animație, susținut de profesorii Valeriu Căliman și Cristian Radu.

Pe lângă secțiunile competitive, Festivalul CineMAiubit prezentat două programe speciale, sâmbătă 9 decembrie la Sala Atelier a UNATC. La ora 13:00 au fost proiectate filme realizate de către adolescenți, câștigătoare ale Festivalului SUPER, iar de la ora 15:00 a fost proiectată o retrospectivă de filme realizate în ultimii 10 ani de studenții de la VGIK, Moscova.

În cadrul festivalului CineMAiubit au avut loc trei lansări de carte, toate la Sala Berlogea din UNATC: miercuri, 6 — decembrie ora 19:00: ‘Călătorie într-o lume uitată’ și ‘3 păzește’ de Ovidiu Georgescu, joi — 7 decembrie ora 19:00: ‘Florin Mihăilescu imaginea imaginii de film’ de Titus Vîjeu și vineri — 8 decembrie ora 19:00: ‘MasterPlot 2017’, volum de scenarii scrise de studenții UNATC.

Palmaresul ediției 21 a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit

MARELE PREMIU

‘Dreaming of Warsaw’ (PWSFTviT, Polonia), regia: Mateusz Czuchnowski

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

‘Little Manifesto Against Solemn Cinema’ (UCINE, Argentina), regia: Roberto Porta

PREMIUL DE REGIE ‘CRISTIAN NEMESCU’

‘Broken’ (UNATC, România), regia: Alexandru Mironescu

PREMIUL DE SCENARIU ‘CĂTĂLIN COCRIȘ’

ex-aequo:

‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România), scenariu: Lorand Gabor

‘Three Men’ (IFS, Islanda), scenariu: Emil Alfred Emilsson

PREMIUL RECTORULUI UNATC

‘Babuka in the Grass’ (Sapientia, România), regia: Buzasi Gyopar Orsolya

PREMIUL PREȘEDINTELUI UCIN — UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Theodor Șoptelea pentru rolul din filmul ’16 Lovituri’ (UNATC, România)

Eugen Dediu pentru filmul ‘A Short Film About Voyeurism’ (UNATC, România)

PREMIUL SEECS (SOUTH-EASTERN EUROPEAN CINEMA SCHOOLS)

NATFA — National Academy of Theatre and Film Arts (Bulgaria), pentru selecția de filme de animație

PREMIUL CRITICII

Lorand Gabor, pentru filmul ‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România)

PREMIUL DE IMAGINE ‘CINELAB ROMANIA’ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România), imagine: Lorand Lorincz

PREMIUL ‘ROMANIAN SOCIETY OF CINEMATOGRAPHERS’ (RSC)

‘Lilith’ (LFS — UNATC, Anglia-România), imagine: Matei Șopterean

PREMIUL DE INTERPRETARE FEMININĂ

Marta Kosinska & Hanna Kowalkowska pentru rolurile din filmul ‘Pola’ (GFS, Polonia)

PREMIUL DE INTERPRETARE MASCULINĂ

Vladislav Zaicev pentru rolul din filmul ‘Dumb’ (VGIK, Rusia)

PREMIUL DE MONTAJ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Narcis și Fifi’ (UNATC, România), montaj: Cosmin Stângă

PREMIUL DE SUNET ‘ANDREI (OTTO) TONCU’ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Aprilie, vis’ (UNATC, România), sunet: Ciprian Vișan

PREMIUL PENTRU PRODUCȚIE DE FILM ROMÂNESC

Alexandru Badea, Ana Voicu, Theodora Petrescu, pentru filmul ’16 lovituri’ (UNATC, România)

MENȚIUNE PENTRU FILM DE FICȚIUNE

‘Paparuda’ (AMTAP, Rep. Moldova), regie: Lucia Lupu

PREMIUL PENTRU FILM DOCUMENTAR ‘PAUL CĂLINESCU’

‘Parched’ (Dodge College, SUA), regie: Christy Westad

PREMIUL PENTRU REGIE DE FILM DOCUMENTAR ‘ION BOSTAN’

‘Esmeralda’ (UNATC, România), regie: Andrei Tache Codreanu

MENȚIUNI PENTRU FILM DOCUMENTAR

‘Obie’ (UNATC, România), regie: Reka Barabas

‘La saison du silence’ (IAD, Belgia), regie: Tizian Buchi

PREMIUL ‘VICTOR ILIU’ PENTRU FILM DOCUMENTAR

‘School 202’ (TFGSU, Georgia), regie: Irakli Beria

PREMIUL PENTRU FILM DE ANIMAȚIE

‘Overrun’ (Franța), regie: Pierre Ropars, Antonin Derory, Diane Thirault, Jeremie Cottard, Matthieu Druaud, Adrien Zumbihl

PREMIUL ‘ION TRUICĂ’ PENTRU FILM ROMÂNESC DE ANIMAȚIE

‘Nu mor caii când vor câinii’ (UNATC, România), regie: Cristian Radu

PREMIUL PENTRU FILM EXPERIMENTAL

‘Apokalypsa’ (PWSFTviT, Polonia), regie: Justyna Mytnik

PREMIUL ‘NINA BEHAR’

‘Studio 02’ (UNATC, România), regie: Mihai Pavel

PREMIUL FOTO

Iuliana Cobzaru (UNATC, România)

PREMIUL PENTRU AFIȘ ‘CINEMAIUBIT 22’

Dorel Gnatiuc (UNATC, România)

Foto: CineMAiubit – facebook

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.

18
/06
/14

Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deșert, este câștigătorul Marelui Premiu al ediției a treia de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

16
/06
/14

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecție generoasă de filme românești, producții noi de succes, documentare captivante și multe alte surprize.

15
/06
/14

Blood Ties / Legături de sânge, thriller-ul franco-american în regia actorului devenit recent şi regizor, Guillaume Canet (Tell No One), va avea premiera în România pe 27 iunie. Filmul spune povestea a doi fraţi din Brooklyn-ul anilor ‘70, unul ajuns gangster, celălalt poliţist.

14
/06
/14

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din București, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediție, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

14
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, alegere pentru care organizatorii au fost aspru atacați de critici, „Grace de Monaco”, de Olivier Dahan, este o cronică plină de glamour și cumințenie a unui moment de criză din viața celebrei prințese, fosta actriță americană Grace Kelly.

13
/06
/14

Laureată cu Premiul Oscar, fermecătoarea Nicole Kidman uimeşte publicul cu o interpretare fără cusur, în filmul biografic ,,Grace de Monaco”, povestea fascinantă a celebrei actriţe devenite prinţesă, care are premiera în cinematografe pe 13 iunie.