CineMAiubit 2017 și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemaiubit-2017-si-a-desemnat-castigatorii/

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ Bucureşti (UNATC), Teatrul Metropolis şi Fundaţia Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi DACIN SARA. Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, şi-au făcut […]

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2017

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA.

Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public majoritatea cineaștilor români, azi unanim recunoscuți.

Juriul internațional al festivalului a reunit personalități din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

Componența Juriului secțiunii FICȚIUNE a fost:

Anca PUIU — președintele juriului, producător de film;

Diana CAVALLIOTI — actriță, binecunoscută publicului românesc pentru rolul din ‘Ana, mon amour’;

Boris KARADZHEV — regizor și profesor la VGIK (Rusia);

Ellis FREEMAN — producător, scenarist și profesor la DFFB (Germania)

Bulent KUCUKERDOGAN — profesor (Turcia)

Ioakim MYLONAS — director artistic al ISFFC (Cipru);

Vivi DRĂGAN VASILE — director de fotografie, producător;

Vali HOTEA — regizor;

Eugen KELEMEN — monteur de film.

Juriul secțiunii DOCUEMNTAR i-a reunit pe: Rebekah JORGENSEN — regizor și profesor din SUA, Isabela ȚENȚ — dublă laureată a competiției de documentar a festivalului nostru și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Ioana GRIGORE — regizor de film documentar și masterand UNATC la proaspătul înființat program de studii de film documentar.

Juriul secțiunii animație-experimental a fost compus din regizorii de animație Constantina MIHĂILĂ și Octavian FRECEA și criticul de cinema Laurențiu BRĂTAN.

În plus, sub umbrela festivalului a avut loc a șasea ediție a workshopului de scenaristică de scurtmetraj MIDPOINT INTENSIVE, unde echipe de studenți cineaști au lucrat sub îndrumarea regizorului și profesorului maghiar Csaba Bollok.

Pe 7 și pe 8 decembrie, la UNATC — Sala Berlogea, a avut loc un workshop de actorie de film susținut de profesorul Dragan MILINKOVIC, din Serbia.

De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) s-a desfășurat un workshop dedicat filmului de animație, susținut de profesorii Valeriu Căliman și Cristian Radu.

Pe lângă secțiunile competitive, Festivalul CineMAiubit prezentat două programe speciale, sâmbătă 9 decembrie la Sala Atelier a UNATC. La ora 13:00 au fost proiectate filme realizate de către adolescenți, câștigătoare ale Festivalului SUPER, iar de la ora 15:00 a fost proiectată o retrospectivă de filme realizate în ultimii 10 ani de studenții de la VGIK, Moscova.

În cadrul festivalului CineMAiubit au avut loc trei lansări de carte, toate la Sala Berlogea din UNATC: miercuri, 6 — decembrie ora 19:00: ‘Călătorie într-o lume uitată’ și ‘3 păzește’ de Ovidiu Georgescu, joi — 7 decembrie ora 19:00: ‘Florin Mihăilescu imaginea imaginii de film’ de Titus Vîjeu și vineri — 8 decembrie ora 19:00: ‘MasterPlot 2017’, volum de scenarii scrise de studenții UNATC.

Palmaresul ediției 21 a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit

MARELE PREMIU

‘Dreaming of Warsaw’ (PWSFTviT, Polonia), regia: Mateusz Czuchnowski

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

‘Little Manifesto Against Solemn Cinema’ (UCINE, Argentina), regia: Roberto Porta

PREMIUL DE REGIE ‘CRISTIAN NEMESCU’

‘Broken’ (UNATC, România), regia: Alexandru Mironescu

PREMIUL DE SCENARIU ‘CĂTĂLIN COCRIȘ’

ex-aequo:

‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România), scenariu: Lorand Gabor

‘Three Men’ (IFS, Islanda), scenariu: Emil Alfred Emilsson

PREMIUL RECTORULUI UNATC

‘Babuka in the Grass’ (Sapientia, România), regia: Buzasi Gyopar Orsolya

PREMIUL PREȘEDINTELUI UCIN — UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Theodor Șoptelea pentru rolul din filmul ’16 Lovituri’ (UNATC, România)

Eugen Dediu pentru filmul ‘A Short Film About Voyeurism’ (UNATC, România)

PREMIUL SEECS (SOUTH-EASTERN EUROPEAN CINEMA SCHOOLS)

NATFA — National Academy of Theatre and Film Arts (Bulgaria), pentru selecția de filme de animație

PREMIUL CRITICII

Lorand Gabor, pentru filmul ‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România)

PREMIUL DE IMAGINE ‘CINELAB ROMANIA’ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România), imagine: Lorand Lorincz

PREMIUL ‘ROMANIAN SOCIETY OF CINEMATOGRAPHERS’ (RSC)

‘Lilith’ (LFS — UNATC, Anglia-România), imagine: Matei Șopterean

PREMIUL DE INTERPRETARE FEMININĂ

Marta Kosinska & Hanna Kowalkowska pentru rolurile din filmul ‘Pola’ (GFS, Polonia)

PREMIUL DE INTERPRETARE MASCULINĂ

Vladislav Zaicev pentru rolul din filmul ‘Dumb’ (VGIK, Rusia)

PREMIUL DE MONTAJ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Narcis și Fifi’ (UNATC, România), montaj: Cosmin Stângă

PREMIUL DE SUNET ‘ANDREI (OTTO) TONCU’ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Aprilie, vis’ (UNATC, România), sunet: Ciprian Vișan

PREMIUL PENTRU PRODUCȚIE DE FILM ROMÂNESC

Alexandru Badea, Ana Voicu, Theodora Petrescu, pentru filmul ’16 lovituri’ (UNATC, România)

MENȚIUNE PENTRU FILM DE FICȚIUNE

‘Paparuda’ (AMTAP, Rep. Moldova), regie: Lucia Lupu

PREMIUL PENTRU FILM DOCUMENTAR ‘PAUL CĂLINESCU’

‘Parched’ (Dodge College, SUA), regie: Christy Westad

PREMIUL PENTRU REGIE DE FILM DOCUMENTAR ‘ION BOSTAN’

‘Esmeralda’ (UNATC, România), regie: Andrei Tache Codreanu

MENȚIUNI PENTRU FILM DOCUMENTAR

‘Obie’ (UNATC, România), regie: Reka Barabas

‘La saison du silence’ (IAD, Belgia), regie: Tizian Buchi

PREMIUL ‘VICTOR ILIU’ PENTRU FILM DOCUMENTAR

‘School 202’ (TFGSU, Georgia), regie: Irakli Beria

PREMIUL PENTRU FILM DE ANIMAȚIE

‘Overrun’ (Franța), regie: Pierre Ropars, Antonin Derory, Diane Thirault, Jeremie Cottard, Matthieu Druaud, Adrien Zumbihl

PREMIUL ‘ION TRUICĂ’ PENTRU FILM ROMÂNESC DE ANIMAȚIE

‘Nu mor caii când vor câinii’ (UNATC, România), regie: Cristian Radu

PREMIUL PENTRU FILM EXPERIMENTAL

‘Apokalypsa’ (PWSFTviT, Polonia), regie: Justyna Mytnik

PREMIUL ‘NINA BEHAR’

‘Studio 02’ (UNATC, România), regie: Mihai Pavel

PREMIUL FOTO

Iuliana Cobzaru (UNATC, România)

PREMIUL PENTRU AFIȘ ‘CINEMAIUBIT 22’

Dorel Gnatiuc (UNATC, România)

Foto: CineMAiubit – facebook

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.