Cinemascop revine! Grădina de vară din Eforie Sud găzduieşte din nou proiecţii de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-revine-gradina-de-vara-din-eforie-sud-gazduieste-din-nou-proiectii-de-film/

A doua ediţie a festivalului Cinemascop începe în curând! Iată că Grădina de vară din Eforie Sud se deschide din nou, după ce, în 2018, Cinemascop a fost pretextul de a reînvia un cinematograf ce nu mai funcţionase timp de 14 ani şi care a primit din nou spectatori dornici să vizioneze un film în aer liber, pe litoral.

Un articol de Liliana Matei|19 iulie 2019

Astfel, între 1-7 august 2019, dacă sunteţi în Eforie Sud sau sunteţi curioşi să (re)vedeţi un film într-o grădină de vară, Cinemascop este evenimentul pe care nu trebuie să-l rataţi.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost scoasă din funcţiune şi abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber pot fi limitate. Anul trecut, lucrurile s-au schimbat.

Centrul Ceh Bucureşti – alături de EUNIC România, Primăria Oraşului Eforie şi Radef RomâniaFilm – a hotărât să facă o schimbare şi să redeschidă Grădina de vară din Eforie Sud, pentru 5 zile. Festivalul Cinemascop a luat naştere şi a oferit celor aflaţi în staţiune şi nu numai ocazia de a se bucura de seri de film în aer liber şi ateliere de creaţie pentru copii în timpul zilei. În prima seară de festival au participat peste 500 de persoane, unele nostalgice, altele curioase, mulţi revenind în serile următoare, bucuroşi fiind că au o nouă modalitate de a-şi petrece serile de vacanţă la mare, astfel numărând, la final, peste 2500 de vizitatori.

Anul acesta, între 1-7 august, Cinemascop continuă într-o formulă îmbunătăţită – câte un film european va fi proiectat în fiecare seară începând cu ora 21:00, cei mici îşi vor putea exersa imaginaţia şi talentul artistic la atelierele creative ce au loc în fiecare după-amiază între orele 16:00-19:00, iar trecătorii vor putea observa live cum sunt realizate două picturi murale pe pereţii exteriori ai cinematografului. În plus, festivalul aduce şi o expoziţie de fotografie menită să ofere o nouă perspectivă asupra oraşului Eforie, dar şi o zonă în care se vor putea savura waffles de la Mnom-Mnom, burgeri de la Fedo’s Burger Bar sau un pahar de vin Jidvei.

Nu trebuie neglijat faptul că primii 200 de spectatori vor primi – dacă sunt majori şi dacă doresc – o bere cehă Budweiser Budvar cadou. Şi nu ignoraţi nici faptul că, în fiecare zi, câte 400 de pungi de bomboane M&M’s îi aşteaptă pe cei mici, dar şi pe cei mari, să se îndulcească.

Proiecţiile din cadrul ediţiei acestui an constau, ca şi anul trecut, în filme europene de lungmetraj, însă fiecare seară aduce şi surprize – înaintea filmului serii va fi proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie cehă scurtă venită direct din Cehia, de la festivalul de film de animaţie Anifilm. Publicul se va bucura de lungumtraje după programul următor: 01.08 – filmul italian „Femeile din viaţa mea”, din partea Insitutului Italian de Cultură, 02.08 – „Mama ştie cel mai bine”, un film portughez oferit de Institutul Camões București, 03.08 – filmul de aventură maghiar „Kincsem – Pariul Secolului”, venit de la Institutul Balassi, 04.08 – animaţia cehă pentru copii şi adulţi de toate vârstele, „Aventuri fără pereche”, 05.08 – filmul cehoslovac în regia lui Miloš Forman, „Balul Pompierilor”, 06.08 – „Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor”, un film suedez plin de optimism, cu o atmosferă perfectă pentru a fi văzut pe litoral, oferit de Ambasada Suediei, 07.08 – documentarul românesc „Fotbal Infinit”, regizat de cunoscutul Corneliu Porumboiu, de la 42 KM FILM.

În afară de posibilitatea de a vedea filme potrivite pentru ei, cei mai mici spectatori au program de creaţie între orele 16:00-19:00, când au loc ateliere pentru copii în Grădina de vară. Acolo vor putea să se distreze, să înveţe lucruri noi prin jocuri, pictură, desen, modelaj, colaje şi alte activităţi surpriză. Atelierele sunt susţinute de către Koh-i-Noor, brandul ceh cunoscut pentru producţia de ustensile de creaţie şi de scris.

Participarea la festival este gratuită, aşa că oricine are chef de un alt mod de a-şi petrece vacanţa în Eforie Sud este aşteptat la Cinemascop! Aşadar, recapitulăm: filme, ateliere pentru copii, expoziţie foto, picturi murale, bere cehă şi dulciuri gratis, burgeri, waffles, vin şi, bineînţeles, relaxare – reteţa pentru o săptămână perfectă.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.