Cinemateca Eforie a redevenit un punct de atracţie pentru cinefili
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-eforie-a-redevenit-un-punct-de-atractie-pentru-cinefili/

Sala Eforie a Cinematecii Române a renăscut de câteva luni ca un punct central al cinefiliei bucureştene, prin diverse serii de proiecţii speciale – atât cu filme de patrimoniu, cât şi cu filme noi -, în prezenţa unor invitaţi.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 martie 2022

În bula cinefilă, de câteva luni, de când cu reducerea şi apoi ridicarea restricţiilor, se întâmplă un lucru spectaculos. Celebra sală Eforie a Cinematecii Române a renăscut ca un punct central al cinefiliei bucureştene. Nu ştiu cum e la proiecţiile obişnuite din program (dar am înţeles că şi la ele vin mai mulţi spectatori decât acum câţiva ani), dar la proiecţiile speciale e incredibil să vezi zeci şi zeci de oameni.

Probabil că o explicaţie sunt nevoia de a ieşi totuşi la cinema după pandemie şi dorinţa de a vedea filme pe ecran mare, alături de alţi cinefili şi în prezenţa unor invitaţi. E o dorinţă cu atât mai îmbucurătoare, cu cât accesul online la filme, în special la cele de patrimoniu, este atât de facil astăzi, în epoca platformelor de tot felul.

Dar principalul motiv sunt totuşi diversele iniţiative care animă programul Cinematecii (în acest sens, e de salutat deschiderea pe care o arată sala Eforie, gestionată de Ruxandra Fulger).

„Vinovat” pentru o foarte mare parte din acest entuziasm renăscut pentru cinefilie este criticul şi curatorul Andrei Rus (cadru didactic la UNATC), cu proiecţiile pe care le organizează în cadrul programelor Să Film! (cu producţii noi) şi Arhiva Activă (cu filme vechi) şi cu ciclurile de mari cineaşti, acestea din urmă bazate pe filmele existente în arhivă (în prezent, în fiecare miercuri, e o retrospectivă dedicată lui Roberto Rossellini, după ce anterior a fost una dedicată lui Jean-Luc Godard).

Proiecţiile beneficiază şi de o bună promovare, care trece dincolo de studenţii de la UNATC, şi sunt însoţite de dezbateri consistente cu diverşi oameni de film.

Dar mai sunt şi alte iniţiative: Cineclubul FilmMenu (revista studenţilor de la Filmologie de la UNATC), coordonat în principal de criticii Andreea Chiper şi Teodora Leu, Horror Forum-ul de sâmbăta (coordonat de criticul Sebastian M. Ceolca, în acelaşi timp moderatorul unei discuţii cu câte un critic invitat), Cineclubul F-SIDES, dedicat filmelor realizate de femei şi însoţit de dezbateri deopotrivă despre cinema şi teme sociale.

La toate acestea se adaugă diverse alte proiecţii speciale, de exemplu prilejuite de apariţia unor cărţi de cinema. În perioada asta, duminicile, e în derulare un ciclu de filme alese în jurul noii traduceri din Andre Bazin apărute la Polirom, „Ce este cinematograful. Volumul I”. Recent, sala Eforie era ocupată pe mai mult de jumătate la proiecţia cu „Persona” (1966), precedată de o discuţie în jurul traducerii apărute la Editura Nemira a unei cărţi a lui Ingmar Bergman, care l-a avut invitat pe Andrei Gorzo. Am mai văzut câteva discuţii şi lansări organizate de critici apropiaţi de revista Film a UCIN.

Sper să ţină cât mai mult! Dacă sunteţi din Bucureşti şi nu aţi ajuns încă la nici una dintre aceste proiecţii, recomand să o faceţi.

 

Foto: Proiecţie din cadrul „Să Film!” cu „Imaculat” (2021), în prezenţa criticului Andrei Rus, a co-regizoarei Monica Stan şi a actriţei Ana Dumitraşcu.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.