Cinemateca Patria Brașov, primul popas al Caravanei Docuart 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-patria-brasov-primul-popas-al-caravanei-docuart-2015/

Caravana Docuart ajunge sâmbătă, 28 februarie, în Braşov, la Cinemateca Patria, cu filmele premiate la Bucureşti Docuart Fest 2014, singurul festival dedicat exclusiv documentarelor româneşti.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2015

Caravana, o inițiativă Docuart, promovează filmul documentar autohton și tinerii regizori. Ca și în 2014, evenimentul se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

Prima oprire va fi la Brașov, acolo unde, începând cu orele prânzului, vor rula proiecții urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri care îi au ca protagoniști pe realizatorii filmelor. Discuțiile libere și sesiunile de Q&A au devenit o tradiție în cadrul evenimentelor Docuart.

Vor rula: „Afacerea Tanase” (R: Ionuț Teianu), „O altă zi a omenirii” (R: Alexandru Vlad), „Iulian” (R: Alexandru Mironescu), „În spatele cortinei” (R: Bogdan Mustață), „Sorin Chifiriuc: compromis” (R: Alexandru Badea), „George” (R: Alexandra Coca-Cozma) și „Aici Nora Iuga” (R: Vlad Rotaru). Documentarele spun povești reale construite în mod original, care sapă în istorie, în adâncurile muzicii și printre ițele vieții de om literar sau în alte povești de viața reale, rar întâlnite.

Programul caravanei, aici.

Simultan cu formarea tinerilor artiști, trebuie acordată grijă și educării publicului, prin dezvoltarea gustului său pentru artă, cinematografie și încurajarea participării la evenimente culturale care să le deschidă orizontul și să îi învețe despre importanța teribilă a calității în detrimentul cantității. Odată asimilată și înțeleasă această idee, ierarhia în societate se stabilește în mod corect și odată cu interesul publicului, cultura va prospera și va aduce cu sine, în mod natural, creșterea nivelului și a mult discutatei și necesare calități.

Intrarea este liberă pentru toti cinefilii curioși și dornici de documentar românesc. Sunteți așteptati pentru o zi bogată în proiecții, cultură și experiențe noi.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.