Cinemateca Română sărbătoreşte Halloweenul cu filme horror clasice
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-romana-sarbatoreste-halloweenul-cu-filme-horror-clasice/

Cinemateca Română îi invită pe cinefili miercuri noaptea, de la ora 22,30 până la ora 5,00, la Sala Eforie, să sărbătorească Halloweenul cu patru filme horror clasice. Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, toate cele patru filme îl au în distribuţie pe Bela Lugosi, actorul care pe 20 octombrie ar fi împlinit – „sau împlineşte, […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Cinemateca Română îi invită pe cinefili miercuri noaptea, de la ora 22,30 până la ora 5,00, la Sala Eforie, să sărbătorească Halloweenul cu patru filme horror clasice.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, toate cele patru filme îl au în distribuţie pe Bela Lugosi, actorul care pe 20 octombrie ar fi împlinit – „sau împlineşte, căci pentru cinefili el este încă viu, adică… nemort” – 130 de ani.

Cele patru pelicule care vor rula la Cinematecă sunt „Dracula” (1931), adaptare după romanul omonim al lui Bram Stoker, în regia lui Tod Browning, cu Bela Lugosi, Helen Chandler, David Manners, „Fiul lui Frankestein” (1939), adaptare liberă după Mary Shelley, în regia lui Rowland V. Lee, cu Basil Rathbone, Boris Karloff, Bela Lugosi, „Frankestein contra omul-lup” (1943), în regia lui Roy William Neill, cu Ilona Massey, Patric Knowles, Lionel Atwill, Bela Lugosi, Lon Chaney Jr., şi „Planul 9 din spaţiul extraterestru” (1959), în regia lui Edward D. Wood jr, cu Gregory Walcott, Tom Keene, Mona McKinnon, Vampira, Bela Lugosi. Toate filmele vor fi prezentate alb-negru, în versiunea lor originală.

Născut în Lugoj, care la acea vreme nu aparţinea încă României, Bela Lugosi a ajuns, în Hollywoodul anilor ’30-’40, rivalul lui Boris Karloff la titlul de „rege al filmului de groază”, interpretându-l pe Dracula, alături de mulţi alţi monştri, care de care mai fioroşi.

Sursa: Agerpres

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".