Cinematografia română va sărbători în 2023 Centenarul Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinematografia-romana-va-sarbatori-in-2023-centenarul-gopo/

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

Un articol de Ionuţ Mareş|29 noiembrie 2022

Uniunea Cineaștilor din România şi Fundația GOPO, cu sprijinul Ministerului Culturii, au lansat marţi, la Biblioteca Naţională a României, Centenarul Gopo, printr-o conferinţă şi printr-o mică expoziţie formată din lucrări de grafică ale marelui artist, poze inedite din activitatea sa – necunoscute până la acest moment publicului – şi afișe originale românești și străine ale peliculelor sale.

Preşedinta Fundaţiei Gopo, Anca Moscu, nepoata marelui regizor, a precizat că Centenarul Gopo va fi sărbătorit de-a lungul anului 2023 prin expoziții cu desenele şi afişele operelor sale, proiecții de film, dar şi lansări de carte în România și străinătate.

Organizatorii speră ca prin Centenarul Gopo noile generații să-l descopere pe cineast, iar cei care îi ştiu operele, să-l regăsească.

Ion Popescu Gopo s-a născut la 1 mai 1923 la București și a activat în domeniul artistic încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost primul realizator de animație din lume premiat cu un Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. Trofeul i-a fost acordat pentru scurtmetrajul „Scurtă istorie” în anul 1957.

Omulețul creat de marele regizor a făcut înconjurul lumii și i-a adus lui Gopo o invitaţie personală din partea lui Walt Disney la sediul central al studiurilor acestuia din Burbank, în California.

Cariera sa a continuat cu scurtmetraje și lungmetraje, filme de animație și filme cu actori, fiind un pionier al combinării celor două mijloace de exprimare cinematografică. Multe dintre acestea au primit premii naționale și internaționale.

„Vizionarul regizor, scenarist, actor, desenator a realizat o carieră bogată pe parcursul căreia nu a ezitat să abordeze multiple fațete artistice. Din păcate ne-a părăsit prematur pe 29 noiembrie 1989. Însă rămân limbajul cinematografic inovativ și noutățile aduse în arta filmului care fac din numele lui Ion Popescu Gopo un reper al secolului XX, un nume care va marca și viitorul”, au transmis organizatorii într-un comunicat.

„Moştenind talentul de la tatăl său, plastician, sculptor, caricaturist, Ion Popescu Gopo îşi manifestă de foarte tânăr înclinaţia şi opţiunea către artele plastice. La nici 20 de ani colaborează cu desene, caricaturi, benzi desenate la publicaţii umoristice. Tot pe atunci militează pentru crearea unui sector de animaţie în cadrul Oficiului Naţional al Cinematografiei. La mijlocul anilor `40 se impune ca desenator angajat la cotidianul „România liberă”. Urmează un curs intesiv la studioul „Soiuzmulfilm” din Moscova, după care devine şeful secţiei de animaţie din cadrul Studioului cinematografic „Bucureşti”, nucleul viitorului „Animafilm” – All about Romanian Cinema (AaRC)

Trivia:

  • Pseudonimul Gopo provine din primele litere ale numelui celor doi părinţi: mama – GOrenko, tatăl – POpescu.
  • Fratele său, operatorul Alexandru (Alecu) Popescu, semnează imaginea câtorva dintre lungmetrajele de ficţiune ale lui Gopo: „S-a furat o bombă”, „Maria Mirabela”, „Galax”, „Rămăşagul”, „O zi la Bucureşti”, „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.
12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.