Cinepolitica – De la Paradjanov la Josef Mengele
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-de-la-paradjanov-la-josef-mengele/

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2014

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

Proiectat în peste zece festivaluri mari, inclusiv la Karlovy Vary şi Toronto, Paradjanov e „o biografie neconvenţională despre un artist neconvenţional”, cum o descrie „The Hollywood Reporter”.

Serge Avedikian joacă rolul excentricului artist de origine armeană pe care l-au admirat Federico Fellini, Andrei Tarkovski sau Marcello Mastroianni.

Regizorul a avut o viaţă tumultoasă, fiind arestat de trei ori, dus în lagăre de muncă şi în închisoare şi pus pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzaţii precum homosexualitate sau dare de mită.

Spectaculos, Paradjanov bifează câteva dintre momentele-cheie din viaţa cineastului născut în Georgia, printre care şi realizarea filmelor care i-au marcat cariera: Umbrele strămoşilor uitaţi (1968) sau Culoarea rodiei (1964).

În fosta URSS, în anul 1979, se întoarce şi Les Interdits/ Friends from France, de Philippe Kotlarski şi Anne Weil, un film intrigant despre „refuzniki”, evreii hărţuiţi de serviciile secrete ruse pentru că încercaseră să părăsească teritoriul sovietic.

Doi veri francezi, Carole (Stéphanie Sokolinski) şi Jérôme (Jérémie Lippmann), se îndepărtează de grupul organizat cu care veniseră în vizită la Odessa pentru a descoperi o altă lume, absurdă şi brutală.

Cu un subiect controversat vine şi The German Doctor / Wakolda, o dramă argentiniană de Lucía Puenzo, despre renumitul doctor nazist Josef Mengele, cel care a condus experimente năucitoare pe evreii din lagărul de la Auschwitz.

Propunerea Argentinei la Oscar pe 2014, filmul îl urmăreşte pe Mengele (Àlex Brendemühl) în anii 60, fugar în Patagonia, când i se redeschide apetitul pentru experimente. În distribuţie apare şi Natalia Oreiro.

 Cinepolitica

The German Doctor a avut premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes 2013

Alături de cele patru titluri, în competiţia Cinepolitica 2014 vor rula şi The Square, nominalizat la Oscarul pentru „Cel mai bun documentar”,Neighbouring Sounds, de Kleber Mendonça Filho – propunerea Braziliei la Oscar, documentarul Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray şi narat de William Hurt, şi Occupation: the 27th Picture, în regia lui Pavo Marinković.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8 şi 13 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Foto cu Cinepolitica – Cinemagia

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.