Cinepolitica – De la Paradjanov la Josef Mengele
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-de-la-paradjanov-la-josef-mengele/

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2014

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

Proiectat în peste zece festivaluri mari, inclusiv la Karlovy Vary şi Toronto, Paradjanov e „o biografie neconvenţională despre un artist neconvenţional”, cum o descrie „The Hollywood Reporter”.

Serge Avedikian joacă rolul excentricului artist de origine armeană pe care l-au admirat Federico Fellini, Andrei Tarkovski sau Marcello Mastroianni.

Regizorul a avut o viaţă tumultoasă, fiind arestat de trei ori, dus în lagăre de muncă şi în închisoare şi pus pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzaţii precum homosexualitate sau dare de mită.

Spectaculos, Paradjanov bifează câteva dintre momentele-cheie din viaţa cineastului născut în Georgia, printre care şi realizarea filmelor care i-au marcat cariera: Umbrele strămoşilor uitaţi (1968) sau Culoarea rodiei (1964).

În fosta URSS, în anul 1979, se întoarce şi Les Interdits/ Friends from France, de Philippe Kotlarski şi Anne Weil, un film intrigant despre „refuzniki”, evreii hărţuiţi de serviciile secrete ruse pentru că încercaseră să părăsească teritoriul sovietic.

Doi veri francezi, Carole (Stéphanie Sokolinski) şi Jérôme (Jérémie Lippmann), se îndepărtează de grupul organizat cu care veniseră în vizită la Odessa pentru a descoperi o altă lume, absurdă şi brutală.

Cu un subiect controversat vine şi The German Doctor / Wakolda, o dramă argentiniană de Lucía Puenzo, despre renumitul doctor nazist Josef Mengele, cel care a condus experimente năucitoare pe evreii din lagărul de la Auschwitz.

Propunerea Argentinei la Oscar pe 2014, filmul îl urmăreşte pe Mengele (Àlex Brendemühl) în anii 60, fugar în Patagonia, când i se redeschide apetitul pentru experimente. În distribuţie apare şi Natalia Oreiro.

 Cinepolitica

The German Doctor a avut premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes 2013

Alături de cele patru titluri, în competiţia Cinepolitica 2014 vor rula şi The Square, nominalizat la Oscarul pentru „Cel mai bun documentar”,Neighbouring Sounds, de Kleber Mendonça Filho – propunerea Braziliei la Oscar, documentarul Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray şi narat de William Hurt, şi Occupation: the 27th Picture, în regia lui Pavo Marinković.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8 şi 13 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Foto cu Cinepolitica – Cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.