Citizenfour, un documentar eveniment la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/citizenfour-un-documentar-eveniment-la-tvr-1/

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Vineri seară, telespectatorii TVR 1 văd primii, în exclusivitate, unul dintre cele mai controversate documentare realizate în ultimii ani, dar şi unul dintre cele mai apreciate la festivalurile de profil.

Citizenfour (o coproducţie SUA-Germania-Marea Britanie, 2014) este un thriller despre viaţa reală, ce oferă publicului, în premieră, acces fără precedent la informaţii clasificate, rezultate din întâlnirea jurnaliştilor Laura Poitras1 şi Glenn Greenwald cu Edward Snowden, fost angajat al National Security Agency. Documentarul poate fi văzut pe 25 septembrie, de la ora 22.10, la TVR 1.

În ianuarie 2013, realizatoarea Laura Poitras – care lucra deja de doi ani la un documentar despre supravegherea cetăţenilor – a început să primească email-uri criptate de la un anume „Citizenfour”, care susţinea că are dovezi privind programe ilegale de urmărire derulate de National Security Agency (NSA), în colaborare cu alte agenţii internaţionale de spionaj.

După cinci luni, împreună cu reporterii Glenn Greenwald şi Ewen MacAskill, Poitras a zburat în Hong Kong, pentru mai multe întâlniri – pe care le-a şi filmat – cu misteriosul personaj, care urma să se dovedească a fi Edward Snowden. Declaraţiile şi dovezile prezentate de fostul analist al NSA au fost adunate în documentarul Citizenfour, în care se mai găsesc şi alte informaţii strânse de realizatoare, precum şi mărturii ale unor personaje ca Julian Assange.

Laura Poitras era de multă vreme pusă sub urmărire de instituţiile guvernamentale, adesea oprită în aeroporturi, ameninţată, dar a refuzat să se lase intimidată. Este şi motivul pentru care Snowden a decis să o contacteze. De aici şi până la înregistrarea video a declaraţiilor fostului analist NSA nu a mai fost decât un singur pas. Documentarul plasează telespectatorul în încăperea în care Poitras, Greenwald şi Snowden încearcă să ţină piept furtunii mediatice izbucnite, forţaţi să ia decizii rapide, ce vor avea impact asupra vieţii lor şi a tuturor celor din jur.

„Citizenfour nu doar evidenţiază riscurile supravegherii guvernamentale, ci te face să le simţi pe propria piele. După ce ai văzut filmul, nu-ţi vei mai privi niciodată la fel telefonul, email-ul, cartea de credit, browser-ul de Internet sau profilul online”, ne avertizează realizatorii.

Documentarul a fost distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, între care cele mai importante sunt: 2015 – OSCAR – Cel mai bun documentar de lung-metraj; 2015 – BAFTA – Cel mai bun documentar; 2015 – American Cinema Editors – Premiul pentru montaj – Mathilde Bonnefoy; 2014/2015 – Austin Film Critics Association, Boston Society of Film Critics, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, Denver Film Critics Society, Detroit Film Critics Society, Houston Film Critics Society Awards, Iowa Film Critics Awards, Kansas City Film Critics Circle, Las Vegas Film Critics Society Awards, London Critics Circle Film Awards, Los Angeles Film Critics Association, New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics Awards, San Diego Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle, St. Louis Film Critics Association, Utah Film Critics Association Awards – Best Documentary Feature; 2015 – Directors Guild Award – Outstanding Directorial Achievement in Documentary; 2015 – Cinema Eye Honors Awards – Outstanding Achievement in Nonfiction Feature, in Direction, in Editing & in Production etc.

Realizator Laura Poitras

Cu: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Laura Poitras, Julian Assange

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.