„Clasic e fantastic”, concert dedicat Zilei Culturii Romane
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasic-e-fantastic-concert-dedicat-zilei-culturii-romane/

Ziua Culturii Române, care se sărbătoreşte pe 15 ianuarie, va fi celebrată de Filarmonica „George Enescu” la Ateneul Român din Capitală pe 20 ianuarie, evenimentul marcând, totodată, împlinirea a 163 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Concertul „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica” din 20 ianuarie, de la ora 11.00, este […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Ziua Culturii Române, care se sărbătoreşte pe 15 ianuarie, va fi celebrată de Filarmonica „George Enescu” la Ateneul Român din Capitală pe 20 ianuarie, evenimentul marcând, totodată, împlinirea a 163 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Concertul „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica” din 20 ianuarie, de la ora 11.00, este dedicat Zilei Culturii Române şi prilejuieşte întâlnirea cu câţiva dintre cei mai buni percuţionişti români, cadre didactice şi studenţi de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Ei vor propune celui mai tânăr public de concert o călătorie în lumea fascinantă a ritmurilor şi sonorităţilor unei mari familii de intrumente muzicale, cea a instrumentelor de percuţie, informează un comunicat.

Interpreţii Alexandru Matei, Sorin Rotaru, Alexandru Dan, Alexandru Stroe vor oferi publicului lucrări de Johann Sebastian Bach, S.Fink, Ney Rosauro, David Friedman, Steve Reich, şi Terry Riley.

„Clasic e Fantastic” este cel mai amplu proiect educaţional de muzică clasică destinat copiilor şi tinerilor, în care sunt implicaţi muzicieni profesionişti şi amatori. Alături de ei urcă pe scenă şi viitorii muzicieni, în prezent studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Proiectul „Clasic e Fantastic” este o premieră în România. În majoritatea oraşelor lumii, la Viena, Paris, München, Hamburg, Londra, Praga, Budapesta, New York, marile instituţii muzicale de cultură derulează de ani de zile programe educaţionale asemănătoare.

Pentru cea de-a treia stagiune a acestui proiect (2012 – 2013), obiectivul este de a aduce din nou în Sala Mare a Ateneului Român peste 10.000 de copii şi tineri, facilitând astfel accesul acestora la educaţia muzicală clasică.

Biletele pentru concertul de pe 20 ianuarie se pun în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român, miercuri, de la ora 12.00, preţul unui bilet fiind de 15 lei. În limita locurilor disponibile, se fac rezervări pentru grupuri şcolare. Numarul maxim de locuri ce pot fi cumparate de o singură persoană este 10.

Concertul nu este recomandat copiilor sub şapte ani.

 

 

Sursa: Mediafax

28
/09
/16

Între invitaţii străini de marcă ce vor fi prezenţi în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, se află o altă personalitate de excepţie a scenei dansului contemporan: coregrafa şi dansatoarea Carolyn Carlson – „o pionieră a scenei coregrafice contemporane” – dupa cum o descrie publicaţia Le Monde.

28
/09
/16

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

Pentru că pe 7 octombrie este Ziua Internațională a Zâmbetului, la Teatrul de Comedie luna cadourilor se desfășoară în octombrie. Altfel spus, Teatrul de Comedie a pregătit două noi programe care asigură iubitorilor de teatru accesul gratuit la anumite spectacole din luna Zâmbetelor.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria