Classix Festival va avea loc la Iași în martie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/classix-festival-va-avea-loc-la-iasi-in-martie-2021/

Cea de-a doua ediţie a Classix Festival va avea loc la Iaşi, în perioada 14 – 18 martie 2021. Fiind desfăşurat sub conceptul atemporalităţii, atât din punct de vedere artistic, dar şi din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură şi mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experienţelor artistice în contextul social curent pandemic.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2021

Festivalul de muzică clasică își deschide aripile într-o expunere hibrid (online și fizic), sub ideea renașterii muzicii, a artelor și a elementelor care constituie valorile societății europene moderne. Valori precum respectul reciproc, înțelegerea aproapelui, leadership, promovarea excelenței, disciplină profesională și colaborare internațională vor reprezenta întotdeauna fundamentul pe care este construită inovația artistică și conceptul a tot ceea ce înseamnă Classix Festival. 

Subiectele concertelor reunesc la Iași personalități internaționale ale muzicii clasice într-o celebrare a trăirilor umane autentice. Astfel, între 14 și 18 martie, vom putea descoperi o varietate impresionantă de opus-uri muzicale, soliști internaționali, ansambluri și arii semantice, explorând de la noțiunea timpului în eternitate, la mitologie africană, fuziunea dintre jazz și tango, și un binevenit iz enescian.

Seria de dialoguri educaționale Classix-in-focus va fi desfășurată în direct online cu participanți de marcă cu activitate la granița dintre cultură și business. Astfel, sesiunile deschise vor marca dialoguri cu entități precum Steinway & Sons, Network-ul Nordic-Baltic Act-in-Art, sau Fundația Dextra a DNB Sparebankstiftelsen, una dintre cele mai importante instituții bancare nordice, activ implicată în viața culturală scandinavă.

Classix Festival anunță debutul unei noi aventuri clasice contemporane în cea mai imprevizibilă perioadă a existenței noastre. Detaliile referitoare la program, artiști și locații, precum și la modalitatea de desfășurare vor fi publicate în curând, în tandem cu evoluția reglementărilor privind organizarea evenimentelor și a posibilității de a crea un spațiu sigur de desfășurare al concertelor. 

Festivalul este organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. 

Parteneri diplomatici și instituționali: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană-Română, Ambasada României în Norvegia, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Iași, Centrul Cultural German Iași, Centrul Ceh, Academia Norvegiană din Oslo. 

***

Debutul festivalului a avut loc în luna februarie a anului 2020, iar cele 7 concerte de muzică clasică organizate în locații atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane. 

Între activitățile festivalului s-au regăsit dezbateri pe teme culturale cu invitați de elită  precum: Peter Tornquist – rectorul Academiei Norvegiene de Muzică, Mats Granfors – producător și profesor la Academia de Științe Aplicate Novia din Finlanda și Andreas Sønning – director al programului cultural Telenor și profesor asociat al Academiei Norvegiene de Muzică. 

Concertele au avut ca interpreți tineri artiști cu cariere promițătoare: violoncelista Sandra Lied-Haga, pianistul sud-coreean Victor Lim, Cvartetul Soliștilor din Trondheim, Cvartetul Selini din Austria, violonistul Tudor Bolnavu, clarinetistul Daniel Paicu, pianistul Daniel Dascălu, violoncelistul Marek Bienkunski, violonista Ana Larisa Iordache, violonista Patrycja Blaszak, pianista Valeria Lapșin, precum și corul de copii al Centrului „Mia Casa” din Bârnova, dirijat de Elena Shvedchi.  

Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Academia Norvegiană din Oslo, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Website: www.classixfestival.ro 

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu