Clint Eastwood, film biografic despre pilotul-erou Chesley „Sully” Sullenberger
https://www.ziarulmetropolis.ro/clint-eastwood-va-regiza-un-film-biografic-despre-pilotul-erou-chesley-sully-sullenberger/

Clint Eastwood va regiza şi va produce un film biografic despre pilotul-erou Chesley „Sully” Sullenberger, potrivit unui anunţ făcut, marţi, de studiourile Warner Bros. Scenariul filmului va fi adaptat după memoriile scrise de Sullenberger, în 2009, „Highest Duty: My Search for What Really Matters”.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

Volumul prezintă viaţa personală a pilotului înainte de legendara sa acţiune, din ianuarie 2009, când a reuşit aducerea la sol în siguranţă a unui avion al companiei americane US Airways, pe râul Hudson, din New York, după ce aeronava a fost avariată la puţin timp după decolare, din cauza unui stol de gâşte care a zburat înspre motoare.

„Sully” a devenit rapid un erou naţional american, datorită acţiunilor sale, şi a fost ulterior curtat de diferite partide politice din ţară pentru a ocupa funcţii publice, dar acesta a refuzat să se asocieze în vreun fel cu ele.

„Sunt foarte fericit că povestea mea este în mâinile unui povestitor şi cineast atât de înzestrat, Clint Eastwood”, a declarat, marţi, pilotul, ca o reacţie la anunţul făcut de studiourile Warner Bros.

Clint Eastwood a regizat, totodată, şi filmul „Lunetistul american/ American Sniper”, cu Bradley Cooper, inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane, pentru modul în care a luptat în Irak. Această peliculă a fost un adevărat succes, având încasări de 543,4 milioane de dolari.

Clint Eastwood, născut în 1930, a câştigat patru premii Oscar ca actor, regizor şi producător. Şi-a început cariera de actor jucând în câteva producţii neînsemnate ale studiourilor Universal, dar primele succese le-a avut în filmele western regizate de Sergio Leone: „Pentru un pumn de dolari” (1964), „Pentru câţiva dolari în plus” (1965) şi „Cel bun, cel rău, cel urât” (1966). Filmele sale au fost apreciate de critici şi de public, cele mai mari succese înregistrându-le cu producţiile „Necruţătorul” (1992), „În bătaia puştii” (1993), „Podurile din Madison County” (1995), „O fată de milioane/ Million Dollar Baby” (2004), „Scrisori din Iwo Jima” (2006) şi „Steaguri pline de glorie” (2006).

„Gran Torino”, lungmetraj în care Eastwood a fost şi interpret, este cel mai de succes film al acestuia din punct de vedere al încasărilor, cu 260,5 milioane de dolari la nivel mondial.

Celebrul regizor american a realizat şi lungmetrajul „Invictus”, o peliculă despre Nelson Mandela, care a avut premiera în decembrie 2009, dar şi pelicula „J. Edgar”, despre viaţa şi cariera lui J. Edgar Hoover, fondatorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), interpretat de Leonardo DiCaprio, ce a avut premiera în noiembrie 2011.

Foto: Clint Eastwood – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.