Closer to the Moon, de Nae Caranfil, din 7 martie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-de-nae-caranfil-din-7-martie-in-cinematografe/

Noul film al lui Nae Caranfil ,”Closer to the Moon”, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2014

Noul film al lui Nae Caranfil ,”Closer to the Moon„, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie.

Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuţie nume importante ale cinematografiei internaţionale, precum Vera Farmiga, nominalizată la premiile Oscar pentru rolul din „Sus, în aer/ Up in the Air”, şi Mark Strong, cunoscut pentru roluri din filme precum „Un ghem de minciuni/ Body of Lies”, „Un spion care ştia prea multe/ Tinker Tailor Soldier Spy”, „Sherlock Holmes”, se inspiră din povestea celor şase autori ai marelui jaf de la Banca Naţională, din 1959, când maşina instituţiei a fost atacată şi s-a furat echivalentul unui milion de dolari.

„Closer to the Moon e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar şi pentru că abordarea e neaşteptat de relaxată – poate un pic prea relaxată,date fiind aspectele tragice ale poveştii.

E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenţia de limbă şi mai e şi problema evreiască, rar dezbătută în filmele româneşti.

Closer to the Moon

Nae Caranfil , regizorul filmului Closer to the Moon

De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească şi viaţa în anii ’60 în România comunistă – o interpretare neaşteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafaţă), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clişeul propagat de alte filme cum că viaţa în acea epocă era gri şi sufocantă”, declara Nae Caranfil într-un interviu al ediţiei speciale AperiTIFF din 2012.

Foto Closer to the Moon – Cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.