Closer To The Moon, de Nae Caranfil, în deschiderea Festivalului Filmului Evreiesc de la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-de-nae-caranfil-in-deschiderea-festivalului-filmului-evreiesc-de-la-londra/

Cel mai recent film al regizorului Nae Caranfil, „Mai aproape de lună/ Closer To The Moon”, a fost selectat să deschidă cea de-a 19-a ediţie a UK Jewish Film Festival, care se va desfăşura în perioada 7 – 22 noiembrie, în cinci oraşe din Marea Britanie.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2015

Ediţia de anul acesta a Festivalului Filmului Evreiesc, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Marea Britanie, include 80 de pelicule, care vor fi proiectate la Londra, Manchester, Nottingham, Leeds şi Glasgow, potrivit site-ului manifestării.

Aceasta este pentru prima dată în istoria festivalului când o coproducţie România-SUA, regizată de un cineast român, este aleasă să fie proiectată la gala de deschidere.

Gala va avea loc sâmbătă, la British Film Institute, în prezenţa regizorului Nae Caranfil şi a mai multor actori din distribuţie.

Nae Caranfil

Nae Caranfil

Scenariul filmului „Mai aproape de lună/ Closer To The Moon” este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos atac asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a pus întreaga ţară pe jar.

În România comunistă, un astfel de atac este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal.

Autorii loviturii – patru bărbaţi şi o femeie – sunt toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale.

O lună mai târziu, sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte.

În aşteptarea execuţiei sunt „invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

Foto: Closer To The Moon, Nae Caranfil – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.