Closer to the Moon, marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-marele-premiu-la-gala-uniunii-cineastilor-din-romania/

„Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a primit marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România, regizorul filmului fiind desemnat câştigător şi la categoria „cea mai bună regie”, la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2015

Gala premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2014 a avut loc miercuri seară, la Cinema Studio din Capitală.

Nae Caranfil a primit şi premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul „Closer to the Moon”, iar Marius Panduru a fost distins cu premiul pentru cea mai bună imagine, a aceleiaşi pelicule.

Totodată, premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul „Closer to the Moon”, iar cel pentru montaj, lui Cătălin Cristuţiu, pentru lungmetrajul regizat de Nae Caranfil.

La acelaşi eveniment, Svetlana Mihăilescu a primit premiul pentru cele mai bune costume, pentru filmul „Quod erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki.

Premiul pentru interpretare feminină i-a revenit actriţei Clara Vodă, pentru rolul din filmul „Noaptea vine în India”, în timp ce premiul pentru

Nae Caranfil

Nae Caranfil

interpretare masculină „Geo Barton” i-a fost acordat actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul din filmul „Quod erat demonstrandum”.

Distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Mihai Orăşanu, pentru filmul „Cripta”, iar premiul pentru muzică de film originală i-a fost acordat lui Paul Ilea, pentru filmele „Planşa” şi „Shakespeare by and by Căciuleanu”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj ficţiune le-a fost acordat, ex-aequo, regizorilor Radu Jude şi Andrei Creţulescu, pentru producţiile „Trece şi prin perete”, respectiv „Kowalski”.

Regizorul Răzvan Georgescu a primit premiul pentru cel mai bun film documentar – „Paşaport de Germania” -, iar Ion Truică a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie – „Obeliscul”.

Premiul pentru cel mai bun film de televiziune i-a fost acordat regizorului Sinisa Dragin, pentru „Pădurea”, iar premiul Opera Prima „Alexandru Tatos” i-a revenit regizorului Andrei Gheorghe, pentru filmul „Planşa”.

De asemenea, Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa au primit premiul pentru cel mai bun machiaj, pentru filmul „Quod erat demonstrandum”, iar Ion Caragea şi Valentin Vasilescu au primit premiul pentru cel mai bun cascador (ex-aequo).

Totodată, premiile academice ale Uniunii Cineaştilor din România pentru contribuţia adusă filmului românesc le-au fost acordate criticului de film şi dramaturgului Ecaterina Oproiu, scriitorului şi scenaristului Dumitru Radu Popescu şi regizorilor Stere Gulea şi Radu Gabrea, în timp ce Lucia Hossu Longin a primit premiul academic al UCIN pentru contribuţia adusă filmului românesc de televiziune.

Mircea Drăgan

Mircea Drăgan

La gala de miercuri seară au fost acordate patru premii speciale „Iurie Darie” ale UCIN, actorului Silvian Vâlcu, pentru rolul din filmul „Planşa”, regizorului Daniel Djamo, pentru filmul documentar „Ultimul an în 114 minute”, directorului de imagine Sorin Drăgoi, pentru „Cripta”, şi Lilianei Chiţescu, pentru „Magia Teatrului şi a Filmului – Alexa Visarion”.

Premiul de excelenţă al UCIN i-a revenit Ioanei Popescu, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului documentar românesc.

Pe de altă parte, premiile acordate de preşedintele UCIN au revenit profesorului universitar doctor Mircea Drăgan şi regizorului Radu Jude, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului românesc.

În ceea ce priveşte distincţiile Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN, premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a revenit echipei site-ului AaRC.ro, premiul „George Littera” i-a fost acordat lui Doru Pop, pentru volumul „Romanian New Wave Cinema: An Introduction”, iar diploma pentru cel mai bun film al anului i-a revenit regizorului Nae Caranfil, pentru „Closer to the Moon”.

Foto: Closer to the Moon – cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.