Cluj: La Festivalului Internaţional „Comedy Cluj”, vor rula peste 130 de filme realizate de cineaşti din 35 de ţări
https://www.ziarulmetropolis.ro/cluj-la-festivalului-international-comedy-cluj-vor-rula-peste-130-de-filme-realizate-de-cineasti-din-35-de-tari/

Peste 130 de filme realizate de cineaşti din 35 de ţări vor fi proiectate la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”, care se va desfăşura între 12 şi 21 octombrie. Multe dintre filmele care vor rula la Cinematografele „Florin Piersic” şi „Victoria”, la Casa TIFF, Casa Tranzit şi la Klausenburg […]

Un articol de |3 octombrie 2012

Peste 130 de filme realizate de cineaşti din 35 de ţări vor fi proiectate la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”, care se va desfăşura între 12 şi 21 octombrie.

Multe dintre filmele care vor rula la Cinematografele „Florin Piersic” şi „Victoria”, la Casa TIFF, Casa Tranzit şi la Klausenburg Cafe vor fi prezentate în premieră în România. Publicul este aşteptat, de asemenea, la ateliere de lucru, expoziţii, spectacole cu piese de teatru şi la câteva reprezentaţii stradale. La festival sunt invitate peste 100 de personalităţi ale cinematografiei româneşti şi străine, printre care reputaţii actori Marcel Iureş şi Horaţiu Mălăele.

Producţiile înscrise în acest an în competiţia filmului de lung metraj a festivalului sunt „Baikonur”, în regia lui Veit Helmer, (Germania), „Ucigându-l pe Bono/Killing Bono”, regia Nick Hamm (Irlanda), „Hysteria”, regia Tanya Vexler (Marea Britanie/Franţa), „Chinese Take-Away/ Un Cuento Chino”, regia Sebastian Borensztein (Argentina), „Pista/The Runway”, regia Ian Power (Irlanda/Luxemburg), „Stare de şoc/Stnaje Soka”, regizor Andrej Kosak (Slovenia), „OZN în ochii ei/ UFO in Her Eyes”, regia Xiaolu Guo (China/Germania), „Călătoria/The Trip”, regia Michel Winterbottom (Marea Britanie), şi „Montevideo, puterea unui vis/Montevideo, bog te video”, regia Dragan Bjelogrlic (Serbia).

Juriul competiţiei este compus din Thom Palmen – director Umea Film Festival din Suedia, Laurenţiu Damian – regizor şi scenarist, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Sebastian Stern – regizor german, câştigător al premiului pentru cea mai bună regie la ediţia din 2011 a „Comedy Cluj” pentru filmul „Bondarul / Die Hummel”, Declan Cassidy – regizor şi scenarist, membru fondator al Irish Film and Television Academy, şi Vivek Singhania – producător indian, cu numeroase proiecte cinematografice pentru Bollywood.

Ca şi la ediţiile precedente, juriul secţiunii de filme de scurt metraj va fi format din critici de film, jurnalişti şi bloggeri.

Marelui actor Horaţiu Mălăele îi va fi decernat Premiul de excelenţă la „Comedy Cluj”. Publicul va putea viziona filmul „Divorţ din dragoste”, realizat de cineastul Andrei Blaier în anul 1991, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal, în 17 octombrie, la Cinematograful „Victoria”.

Actorul Marcel Iureş va veni la Festivalul de la Cluj-Napoca în data de 14 octombrie, de această dată în ipostaza de om de teatru, protagonist al unui spectacol tulburător, în piesa „Absolut!”, pusă în scenă la Teatrul ACT din Bucureşti de regizorul Alexandru Dabija. Spectacolul cu piesa inspirată de povestirea „Ivan Turbincă” de Ion Creangă se va juca la Teatrul Naţional, preţul unui bilet fiind de 60 de lei.

În secţiunile „Focus Israel” şi „Focus Ungaria” ale festivalului vor rula filmele „2 night”, regia Roi Werner (2010), „Lenin în Octombrie”, regia Evgeny Ruman (2010), „Copiii Dragonului Verde”, regia Bence Miklauzic (2010), „Fotbal din vremurile bune” regia Sandor Pal (1973), „Martorul”, regia Peter Bacso (1969) şi „Mondenele”, regia Peter Timar (1997).

Pentru amatorii de filme de groază, în secţiunea „Fantasy/Horror” vor rula 12 filme, printre care „O pisică la Paris/Une vie de chat” creaţie din 2010 a cineaştilor Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagnol, şi „Un monstru la Paris”, turnat anul trecut de regizorul Bibo Bergeron.

Biletele pentru proiecţiile de la „Comedy Cluj” se pot cumpăra, cu anticipaţie, la Cinematograful „Florin Piersic” şi costă 9 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari 7 lei. Preţul unui abonament pentru cinci proiecţii de filme este 35 lei, iar pentru zece proiecţii – 60 de lei. Pentru Gala de Decernare a Premiilor şi Noaptea Spot-urilor Publicitare preţul biletului este de 15 lei. La Klausenburg Cafe, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Sursa: Agerpres

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.