Compania Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”. Sincer şi curat
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-passe-partout-dan-puric-minunea-unui-copil-spectacol-de-craciun-sincer-si-curat/

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creştină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacşu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

Un articol de Monica Andrei|23 decembrie 2015

De-a lungul timpului am văzut spectacole pentru copii și am plecat dezamăgită din sală, din cauza zgomotului, unde, şcolarii alergau și țipau prin sala de spectacol, profesoarele erau la cafea în foaier, iar actorii în lumea lor pe scenă, făceau și ei ceva acolo. Copilul face parte din categoria publicului capricios și sensibil. Actorul trebuie să joace la superlativ pe scenă, pentru ca în sală, copilul să stea în fotoliu, să privească până la capăt spectacolul.

„Minunea unui copil – spectacol de Crăciun” e altfel.

Ştefan are patru ani şi venise cu mămica şi fratele lui de doi ani la teatru. A stat lângă mine. În timpul spectacolului l-am urmărit, dacă se fâţâie pe scaun sau se plictiseşte, și mare mi-a fost uimirea să constat cât de atent era, iar la final mi-a spus sincer că i-a plăcut tot.

DSC_0401Am văzut un spectacol de o oră, cu lumina stinsă în sală, unde copii între 4 – 12 ani, ținuți departe de gadget-uri și de mall-uri, n-au zbierat, au râs atunci când trebuia, ca niște adulți bine educați. Copii au nevoie de atenţie, de afecţiune, de răspunsul adulților la întrebările lor, mai cu seamă la cele nespuse, iar prin mesajul unui spectacol de teatru pot afla enorm despre lume, viață, rituri și rosturi.

Dan Puric, proiectul său, despre care spunea că dorește să realizeze spectacole despre un “teatru creștin, care nu are legătură cu teatrul religios”, merită toată stima. Inițiativa sa e demnă de laudă, pentru că a făcut posibilă prezentarea unor valori culturale și morale, oferind un adevărat cadou spiritual celor mici și însoțitorilor lor, despre marea sărbătoare creștină. Actorii Adi Rădulescu, Alexandra Neacșu, Alexandru Iordache, Andreea Ghiţă, Nicu Banea, Rareș Zimbran, Sebastian Ghiță au dat viață poveștii pe scenă, iar Constatin Dinulescu l-a interpretat pe Moș Crăciun, un bătrân trecut prin viață care a fost de față în seara nașterii lui Iisus.

„Copiii noștri au nevoie de o salvare a nevoii lor de frumos și gingășie sufletească. Nu putem schimba lumea, dar o putem crește să devină puternică interior, să răsufle ușurată că mai poate crede în povești, că se mai pot întâmpla minuni. În noi <<cei mari>> stă puterea de a aduce minunile aproape de ei, și asta doar prin propria noastră rezistență de a crede în ele. Despre aceste lucruri vorbește spectacolul <<Minunea unui copil>>, trecând surprinzător de la joacă la dans, de la balet la step, de la cuvinte la imagini și, peste toate, multă imaginație!” a declarat Alexandra Neacșu, care a scris scenariul și a semnat regia spectacolului.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”