Concert exclusiv Mozart la Sala Radio 
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-exclusiv-mozart-la-sala-radio/

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfăşura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2016

În numai 35 de ani de viață, Mozart a compus un număr imens de lucrări, în diferite genuri muzicale: peste 600 de compoziții (opere, simfonii, concerte, partituri corale etc.), ducând la nivel de perfecțiune un număr considerabil dintre creațiile sale. Genialul artist din Salzburg a fost idolatrizat de mulți mari compozitori. Despre Amadeus, Wagner spunea “Cel mai extraordinar geniu îl ridică pe Mozart deasupra tuturor maeștrilor, în toate secolele și în toate artele.”, iar Ceaikovski mărturisea “Mozart este punctul culminant pe care frumusețea l-a atins în sfera muzicii”.

În seara de la Sala Radio dedicată exclusiv marelui Mozart veți asculta Casaţiunea nr. 1 în sol major, gen muzical compus pentru evenimente în aer liber desfășurate în timpul verii, această lucrare fiind concepută pentru a celebra trecerea studenților din Salzburg la un ciclu de învățământ superior. Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră a avut premiera la Viena în 1785, cu Mozart însuși ca solist. La Sala Radio îl veți asculta în ipostază solistică pe pianistul Lucian Velciu. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 36, supranumită Linz, de la numele orașului austriac unde Mozart a făcut un popas în drumul dintre Viena și Salzburg. Familia nobiliară din oraș i-a cerut să prezinte un concert, ceea ce a făcut ca genialul Amadeus să scrie simfonia în doar 4 zile !

Evenimentul se derulează sub bagheta lui CRISTIAN BRÂNCUŞI, membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio şi dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alături de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţie contemporană. Atras în egală măsură și de muzica de avangardă, este deseori invitat sa dirijeze în Festivalul „Saptamâna Internațională a Muzicii Noi”, precum și în cel intitulat „Worldmusic Days”. Activitatea sa de dirijor cuprinde imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, pentru casa de discuri „Electrecord” și AKSAK (Franta), concerte simfonice și spectacole de operă. A fost apreciat și în concertele pe care le-a dirijat în afara țării, în Italia, Germania. Polonia, Rusia, Filippine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay etc.

Pianistul LUCIAN VELCIU a susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio ş.a.

Lucian Velciu a participat la programul de perfecţionare din cadrul Colegiului Pro (1998-2001) și la un curs de vară (iulie 2002) susţinut în Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Pianistul a câştigat laurii unor competiţii de gen: premiul al II-lea la Concursul internaţional de pian Carl Filtsch Sibiu – ediţia 1997, Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Pro Piano – 2001, Bucureşti.

Prezenţa pe podiumul de concert a început din perioada studiilor universitare când a susţinut diferite recitaluri. A fost invitat în emisiuni ale posturilor Radio România şi TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu, iar după 1998 a susţinut recitaluri în emisiuni televizate la PRO TV.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.