Concerte ale Orchestrei din Praga, cu dirijorul Tiberiu Soare și pianistul Horia Mihail
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-ale-orchestrei-din-praga-cu-dirijorul-tiberiu-soare-si-pianistul-horia-mihail/

A treia şi a patra zi a Festivalului RadiRo aduc la Bucureşti unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri simfonice radio din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga! Cu o istorie care se confundă cu începuturile radiodifuziunii din Cehia, fondată în 1926, Orchestra Radio din Praga va concerta luni, 22 septembrie, şi marţi, 23 septembrie, la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2014

Participarea extraordinară a orchestrei radio pragheze la ediţia din acest an a RadiRo oferă prilejul unic de a pune faţă în faţă, pe aceeaşi scenă, doi reputaţi muzicieni ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de doi muzicieni de mare valoare ai orchestrei pragheze: dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Jan Simon, pe 22 septembrie, dirijorul Ondrej Lénard şi pianistul Horia Mihail, pe 23 septembrie. Un dialog artistic de mare fineţe pe teme de Mahler, Dvořák şi Strauss, alături de o orchestră de prim rang în peisajul concertistic internaţional!

Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, este liderul tinerei generaţii de dirijori români, foarte apreciat de public şi specialişti deopotrivă pentru eleganţa şi flexibilitatea viziunii sale muzicale, în concerte şi spectacole de operă susţinute în România şi în străinătate.

La fel de legat de lumea orchestrelor radio, pianistul Jan Simon are un profil special în cadrul ansamblului simfonic al radiodifuziunii din Cehia, unde este un foarte apreciat solist, dar şi director artistic al orchestrei.

Alături de Jan Simon, va veni la Bucureşti dirijorul Ondrej Lénard, care conduce Orchestra Simfonică Radio din Praga din 2011, recunoscut în Cehia pentru profesionalismul, originalitatea şi spontaneitatea performanţelor sale muzicale.

Tiberiu_Soare

Dirijorul Tiberiu Soare

Pe aceeaşi scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca, marţi, 23 septembrie, pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români, protagonist, în ultimii ani, a patru ediţii consecutive a turneului Pianul călător, organizat de Radio România, care au cucerit simpatia publicului român şi internaţional.

Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se va desfăşura în perioada 20 – 27 septembrie şi va aduce în premieră la Bucureşti 5 orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal.

Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului şi pagina de Facebook.

Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

La cererea publicului și în urma succesului avut la premiera din luna septembrie, montarea inedită și modernă a celebrei operete „Văduva Veselă” de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena Operei Naționale București. Soliștii, baletul și corul Operei Naționale Române Iași, alături de orchestra Operei Naționale București, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 și 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

28
/11
/16

Revizorul este una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului de Comedie, încununată cu cronici elogioase la Edinburgh și aplaudată de mii de spectatori în cei 10 ani de la premieră. Iubitorii teatrului sunt așteptați sâmbătă, 3 decembrie, de ora 19.00, la Sala Radu Beligan pentru aniversarea acestui longeviv spectacol de comedie.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

27
/11
/16

Teatrul Odeon sărbătoreşte luni, 28 noiembrie, 70 de ani de la înfiinţare cu o serie de manifestări printre care lansarea monografiei "Odeon 70. Aventură istoric-omagială" și prezentarea filmului "Teatrul Odeon 70".