Concertul Regal, în prezenţa Alteţelor Regale, de la Sala Radio, s-a desfăşurat cu sala plină
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-regal-in-prezenta-altetelor-regale-de-la-sala-radio-s-a-desfasurat-cu-sala-plina/

Sala Radio a găzduit sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 19.00, un concert regal sub semnătura Orchestrei Naţionale Radio, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Sala Radio a găzduit sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 19.00, un concert regal sub semnătura Orchestrei Naționale Radio, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Printre invitații speciali ai acestui eveniment s-au numărat trei mari muzicieni de talie internaţională: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

Seara s-a deschis în mod tradițional cu Imnul Regal (Eduard Hübsch) şi a continuat cu „Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră“. Noutatea momentului a constat în participarea celor doi soliști: Mihaela Martin şi violoncelistul Frans Helmerson.

Un volum de interviuri și mesaje

Pauza Concertului Regal a fost marcată de lansarea unui album format dintr-o carte și 2 CD-uri, dedicat Majestății Sale Regele Mihai „At your service at all times…“ („În slujba voastră în toate timpurile…“). Volumul reprezintă o colecție de interviuri și mesaje radio transmise în perioada 1989-2011 și este publicat la editura Casei Radio.

Sala a prins viață

In cea de-a doua parte a evenimentului, participanții s-au putut delecta cu „Simfonia a IX-a în mi minor – Din lumea nouă“ semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák. Lucrarea, prin interpretarea ei demnă de aplauze, și-a confirmat valoarea, la fel cum a făcut-o la prima audiţie în 1893, la Carnegie Hall din New York.

Momentul amintea de descoperirea unei Lumi Noi (așa cum era supranumită America de Nord ), fiind încărcat de emoție și acompaniat cu succes de Orchestra Națională Radio. Toate cele patru părți parcă au transmis câte un mesaj fiecăruia dintre cei prezenți, iar ultima parte a smuls un ropot de aplauze la final.

Foto credit: Virgil Oprina

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.

02
/05
/22

Duminică, 8 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival 2022, va avea loc un recital susținut de profesorii invitați în cadrul festivalului și la cursurile de măiestrie Future CellEAST și MiniCellos, violonceliștii Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan […]

20
/04
/22

EUROPAfest deschide ediția cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepție Opening Gala Concert. Protagoniștii serii vor fi PETER AUTSCHBACH - chitară și SAMIRA SAYGILI – voce, câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiștii germani vor evolua trupe din SUA și Italia.

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.