Concursul Enescu 2016 se deschide sâmbătă cu un Concert de gală
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-2016-va-fi-deschis-sambata-cu-un-concert-de-gala/

Ediţia 2016 a Concursului Internaţional „George Enescu” se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca solişti invitaţi pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian), laureaţi ai altor ediţii ale competiţiei.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2016

Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” va interpreta în primă audiție lucrarea „Tektonum” de Sebastian Androne, câștigătorul ediției trecute a Concursului — secțiunea compoziție. De asemenea, programul cuprinde Triplul Concert pentru pian, vioară și violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven și Poemul Simfonic „Pini di Roma” de Respighi.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Lucian Vărșădean a salutat joi, într-o conferință de presă desfășurată la Ateneul Român, organizarea și în acest an a competiției și a anunțat că bugetul alocat de Guvernul României pentru Concursul Enescu este de 3,3 milioane de lei.

Între 3 și 25 septembrie, 196 de tineri artiști din 38 de țări (printre care Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, România, Croația, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia) vin la București să-și trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediției 2016 a Concursului Internațional „George Enescu”.

Desfășurat într-un nou concept, Concursul aduce pe aceeași scenă și artiști consacrați — membri ai juriului, laureați din anii anteriori, care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare.

La această ediție, Concursul Enescu aduce, în premieră, și transmisii live în străinătate.

Anca Gheorghe, director de marketing și comunicare al Televiziunii Române (coproducător), a precizat că o parte din evenimentele din cadrul Concursului Enescu 2016 vor fi transmise live de TVR, pe canalul TVR2.

Cele patru secțiuni de concurs sunt: Vioară (56 de artiști selectați de juriul de specialitate), Violoncel (53 de artiști selectați), Pian (53 de artiști) și Compoziție (34 de lucrări) — pentru care se jurizează lucrările (partiturile) tinerilor artiști intrați în concurs.

Recitalurile și concertele cu orchestră din Concurs, în care vor evolua tinerii artiști, se vor desfășura în trei etape și în cadrul a trei finale cu orchestră.

Juriul de specialitate al Concursului Enescu 2016 este format din 34 de personalități de talie internațională ale muzicii clasice din străinătate și din România.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secțiuni este de 115.000 de euro.

Foto: Concursul Enescu 2016 – facebook

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.