Concursul Enescu 2018. 17 tineri muzicieni, în EtapaII a Secțiunii de Vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-2018-17-tineri-muzicieni-in-etapaii-a-sectiunii-de-vioara/

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia şi China şi câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croaţia, Turcia şi Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunţate luni seară.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

Etapa I a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, Secțiunea Vioară, s-a desfășurat în zilele de 8, 9 și 10 septembrie, la Universitatea de Muzică din București.

Juriul de specialitate a decis luni seară, 10 septembrie, concurenţii calificaţi pentru Etapa a II-a a Concursului. Datorită nivelului de performanță ridicat al concurenților înscriși la Concursul Enescu 2018, juriul de specialitate a decisselectarea a 17 tineri muzicieni care vor merge mai departe în cadrul Concursului Enescu 2018, în loc de 16, precum s-a întâmplat și în etapa II a secțiunii de Violoncel.

Concurenții calificați sunt:

Angela Jiye Bae (Coreea de Sud), Mălina Ciobanu (România), CristianDe Sa (Marea Britanie), Giuseppe  Gibboni (Italia), Haram Kim (Coreea de Sud), Alexandra Lomeiko (Noua Zeelandă), Elias David Moncado (Germania),  Felicitas Schiffner (Germania), Vikram Sedona (Italia), Haruna Shinoyama (Japonia), Orest Smovzh (Ucraina), Una Stanic (Croația), Alican Suner (Turcia), Alexandra Tirsu (Republica Moldova), Yukiko Uno (Japonia), Songao Wu (China), Jinru Zhang (China).

Juriul Secțiunii de Vioară a ediției 2018 a Concursului Enescu este format din Pierre Amoyal, (Președintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remuz Azoiței, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu  se va desfăşura în zilele de 12 și 13 septembrie, începând cu ora 10:00, la Ateneul Român. Semifinala se va desfăşura pe15 septembrie.Finala Concursului, Secțiunea Vioară, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Christoph Poppen, va avea loc pe 17septembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Ateneului Român.

Biletele pentru Finala de Vioară sunt disponibile în rețeaua EVENTIM.

Între 1 și 23 septembrie, 270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul vin la București să intre în competiție pentru a câștiga un trofeu  în cadrul ediției 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu, în interpretări diferite.

Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.  

La 60 de ani de la prima ediție, înplin an de sărbătoare a Centenaruluiși a 137 de ani de lanașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzicaclasică poate transforma și construi o societate.

Foto: Concursul Enescu – Catalin Filip

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.